Wykonanie
Brokuły to pyszne i do tego ładne warzywo , a w zasadzie jadalny kwiat . Dzieci często go nie darzą zbytnia sympatią , ale moi chłopcy akurat są jego ogromnymi fanami . Jest to jedno z niewielu warzyw , które mogą jeść tonami i bez zbędnego zachęcania .
Sałatka jest bardzo prosta , wystarczy kilka
jajek ,
brokuł i
kukurydza .. kilka minut siekania i można pałaszować . Jest to niestety jedna z tych sałatek , które najlepiej smakują na świeżo . Drugiego dnia , zamknięta w pojemniku , po uchyleniu wieczka może zabić – swym zapachem 😉
Jajka i
brokuł mają moc , ale są tak pyszne razem , że zrobiona na śniadanie , znika przed kolacją , więc nie ma problemu 😉
Składniki :1
brokuł o wadze około 0,5 kg6
jajek1 puszka
kukurydzy1 łyżka
majonezu1 duża łyżka
jogurtu greckiego2 ząbki
czosnkusól ,
pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo , studzimy , obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę średniej wielkości .
Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie ze szczyptą
cukru , tak żeby pozostał lekko twardawy , studzimy , kroimy w średnie kawałki i dodajemy do jaj .
Kukurydzę z puszki odsączamy z zalewy , dokładamy do pozostałych składników .
Czosnek wyciskamy przez praskę i wrzucamy do sałatki razem z
majonezem ,
jogurtem ,
solą i
pieprzem . Mieszamy , odstawiamy do lodówki na godzinkę , żeby się wszystko przegryzło i gotowe . Smacznego 😉