Wykonanie
Przy okazji dzisiejszego wpisu życzę wszystkim Agatom najsmaczniejszych imienin:) Właśnie z okazji imienin zrobiłam
sałatkę, która robi niezłą karierę na spotkaniach przy moim
stole:)Będzie krótko, bo i sprawa jest nadzwyczaj prosta a ponieważ wiele osób dopytuje co dodaję do sałatki więc podaję coś na kształt przepisu.Potrzebny będzie:
Duży
brokuł (lub 2 mniejsze)6 jajpuszka
kukurydzypieprzsólmajonez (3-4 łyżki)
Jajka gotujemy na twardo.
Brokuła oczyszczamy i wrzucamy na osolony wrzątek (dobrze dodać do niego pół łyżeczki
cukru aby nie stracić koloru). Pokrojone kwiaty
brokuła gotujemy ok.5 min. Tu uwaga aby go nie rozgotować, bo
zrobi się z naszej sałatki papki znacznie mniej apetyczna.
Po ugotowaniu odcedzamy zielone korony i przelewamy zimną
wodą (to tzw. hartowanie, które sprawia, że warzywa pozostają lekko twardawe i nie rozpadają się).
Brokuła wrzucamy do miski a następnie kroimy dość grubo
jajka i dodajemy do tej samej miski. Po wsypaniu
kukurydzy doprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy
majonez i mieszamy otrzymując cudownie wiosenną
sałatkę. Ja uwielbiam!