ßßß Cookit - przepis na Sałatka gyros z kurczakiem

Sałatka gyros z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 19 marca 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Sałatka gyros z kurczakiem gości w mojej kuchni już od kilku lat. Często przygotowywałam ją także na Święta Wielkanocne lub Bożenarodzenie – jakaś to odmiana od tradycyjnej sałatki jarzynowej.
Najczęściej zjadam ją z kanapką z serem żółtym – uwielbiam to połączenie.
jedna podówjna pierś kurczaka lub dwie pojedyńcze
jedna duża lub dwie mniejsze cebule
około 7 średniej wielkości ogórków konserwowych
pół dużej puszki lub jedna mała puszka kukurydzy konserwowej
średniej wielkości kapusta pekińska
około 50g sera żółtego – może być gouda lub chedar lub mozzarella
majonez
ketchup
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, jedna łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki czosnku granulowanego, ćwiartka łyżeczki chili, ćwiartka łyżeczki nasion kolendry, ćwiartka łyżeczki gorczycy białej, szczypta rozmarynu, szczypta jałowca, szczypta kurkumy, dwa ziela angielskie, dwa goździki. Możecie zakupić gotową mieszankę przypraw do kebaba lub gyrosa lub też przygotować samemu i decydować o smaku przyprawy.
Przygotowania do tej sałatki należy rozpocząć dzień przed jej podaniem.
W pierwszej kolejności wszystkie przyprawy wrzucam do moździeża i dokładnie ucieram.
Następnie piersi kurczak dokładnie myję i kroję w mniejszą kostkę. Kawałki piersi kurczaka wrzucam do miski i zasypuję całą mieszanką przyprawy i dokładnie mieszam i chowam do lodówki. Te przygotowania zawsze robię wieczorem, tak by kurczak przez noc się marynował.
Następnego dnia piersi kurczaka podsmażam na patelni na małej ilości oleju. Gdy kurczak jest zatumieniony z wszystkich stron, przeżucam go do większej miski i pozostawiam do ostgnięcia.
Gdy kurczak przestygnie, przygotowuje warzywa: kapustę pekińską kroję wpierw wzdłuż główki a następnie w poprzek po szerokości kapusty i wrzucam do podsmażonego kurczaka.
Cebulę szatkuję w drobną kostkę i dorzucam do kurczaka.
Ogórki konserwowe kroję w średnią kostkę i dorzucam do miski z kurczakiem.
Kukurydzę konserwową odsączam z soku i dorzucam do miski z kurczakiem.
Ser żółty ścieram na tarce i dorzucam do miski.
Do mniejszej salaterki nakłądam jednądużą czubatą łyżkę majonezu i trzy łyżki ketchupu i dokładnie mieszam – tak przygotowanym sosem zalewam kurczaka z warzywami i dokładnie wszystko mieszam.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na sałatki:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/03/19/salatka-gyros-z-kurczakiem