Wykonanie
Dziś podzielę się z
wami przepisem na puszystą babkę
majonezową, który otrzymałam od Lubelli, zapraszam również na babkę z ubiegłego roku również z
majonezem którą znajdziecie tu, mam nadzieję że wykorzystacie któryś z tych przepisów, bo babki z
majonezem to coś pysznegoooooo!
Składniki:3/4 szklanki Lubella
Mąka Puszysta Tortowa3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej5
jajek1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka otarta z 2
cytrynskórka otarta z 1
pomarańczyskórka otarta z 1
limonki4 czubate łyżki
majonezuWykonanie:Foremkę z kominkiem smarujemy
masłem i obsypujemy
mąką.
Żółtka oddzielamy od
białek.
Białka ubijamy mikserem kuchennym na pianę i wsypujemy powoli
cukier, do momentu aż powstanie
beza. Dodajemy po kolei oddzielone wcześniej
żółtka oraz
majonez i całość przez chwilę ubijamy. Następnie dołączamy – Lubella
Mąkę Puszysta
Tortową oraz
mąkę ziemniaczaną, które zagwarantują odpowiednią puszystość i miękkość ciasta. Dzięki ich gładkiej strukturze nie musimy używać sitka, co wpływa na skrócenie czasu przygotowywania. Do tak powstałej masy dosypujemy
proszek do pieczenia i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Po ich złączeniu w ciasto, dodajemy skórki
cytrusowe, przelewamy całość do foremki i pieczemy 50 minut, w temperaturze 180 stopni.