ßßß Cookit - przepis na Burgery warzywne z migdałami

Burgery warzywne z migdałami

nazwa

Wykonanie

Dziś pyszne danie obiadowe. Zamiast tradycyjnych kotletów proponuje burgery warzywne. Można do tego użyć resztek z poprzedniego dnia , więc oszczędność jest ich dodatkowych plusem. Danie jest bezglutenowe i wegetariańskie.
- 2 duże ziemniaki
- 200 - 300 g brokuła
- 4 zielone szparagi
- garść płatków migdałowych
- garść ziaren słonecznia
- garść liści szpinaku
- jajko
- do zagęszczenia mąka jaglana ( dla osób bez uczulenia na gluten może być bułka tarta)
- olej do smażenia
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Warzywa obieramy , dzielimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, migdały, słonecznik, pocięty szpinak, jajko i mąkę jaglaną, Formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2016/04/burgery-warzywne-z-migdaami.html