Wykonanie
W Iranie marynuje się prawie wszystko (czyli w
sumie trochę jak w Polsce).
Czosnek jest tam jedną z najpopularniejszych marynat. Ichniejsze marynaty tym różnią się
polskich, że warzywa zalewa się tam samym
octem, nie
miesza się go z
wodą. Takie marynaty są bardzo kwaśne, ale taki właśnie jest ich urok, taki smak. Postanowiliśmy zatem sprawdzić
czosnek marynowany z
burakami. Pokładaliśmy nadzieje w tej marynacie. I nie zawiedliśmy się.
Czosnek jest fenomenalny, a
buraczki z tejże marynaty smakują niebiańsko. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis. Bo i
czosnek i
buraki to samo zdrowie.Potrzebujemy:300 g ząbków
czosnku1 duży
burak2 szklanki
octu spirytusowego 10%1 łyżka
soliCzosnek obieramy z łupin.
Buraki myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Kroimy w małą kostkę. Nie zapomnijcie założyć gumowych rękawiczek albo sprawdźcie czy macie
cytrynę w domu. Odbarwi ona ręce z czerwonego koloru.W wyparzonych słoikach układamy warstwami
czosnek i
buraki. Posypujemy z wierzchu
solą i zalewamy po brzegi
octem. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Czosnek jest gotowy po co najmniej 6 tygodniach marynowania. Chociaż im dłużej stoi tym jest lepszy. Podobno pełnię smaku osiąga po 7 latach! Damy Wam znać czy udało nam się tyle wytrzymać :)Smacznego!