ßßß Cookit - przepis na Irański czosnek marynowany

Irański czosnek marynowany

nazwa

Wykonanie

W Iranie marynuje się prawie wszystko (czyli w sumie trochę jak w Polsce). Czosnek jest tam jedną z najpopularniejszych marynat. Ichniejsze marynaty tym różnią się polskich, że warzywa zalewa się tam samym octem, nie miesza się go z wodą. Takie marynaty są bardzo kwaśne, ale taki właśnie jest ich urok, taki smak. Postanowiliśmy zatem sprawdzić czosnek marynowany z burakami. Pokładaliśmy nadzieje w tej marynacie. I nie zawiedliśmy się. Czosnek jest fenomenalny, a buraczki z tejże marynaty smakują niebiańsko. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis. Bo i czosnek i buraki to samo zdrowie.
Potrzebujemy:
300 g ząbków czosnku
1 duży burak
2 szklanki octu spirytusowego 10%
1 łyżka soli
Czosnek obieramy z łupin. Buraki myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Kroimy w małą kostkę. Nie zapomnijcie założyć gumowych rękawiczek albo sprawdźcie czy macie cytrynę w domu. Odbarwi ona ręce z czerwonego koloru.
W wyparzonych słoikach układamy warstwami czosnek i buraki. Posypujemy z wierzchu solą i zalewamy po brzegi octem. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Czosnek jest gotowy po co najmniej 6 tygodniach marynowania. Chociaż im dłużej stoi tym jest lepszy. Podobno pełnię smaku osiąga po 7 latach! Damy Wam znać czy udało nam się tyle wytrzymać :)
Smacznego!
Źródło:http://www.chleby.info/2016/03/iranski-czosnek-marynowany.html