Wykonanie
Niedawno robiliśmy
ćwikłę . Przy tej okazji postanowiliśmy zrobić także tarte
buraki w occie. Zwykle robimy takie na zimę, stanowią doskonały dodatek do obiadu. Ale pomyśleliśmy, że i teraz jest dobry moment na to, bo być może przyda Wam się ten przepis do wykorzystania na wielkanocny stół. Takie
buraczki byłyby niezłym dodatkiem do świątecznego śniadania.Potrzebujemy:około 6,5 kg
buraków1 i 1/4 szklanki
cukru (około 275 g)1 szklanka
octu (około 250 g)4,5 łyżeczki
soliBuraki zalewamy zimną
wodą i gotujemy do miękkości. Może to potrwać nawet ponad godzinę. Po ugotowaniu lekko przestudzamy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce na grubych oczkach lub za pomocą melaksera. Do startych
buraków dodajemy
ocet,
cukier i
sól. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przekładamy do wyparzonych słoików, porządnie zakręcamy i pasteryzujemy 20-25 minut w 90 stopniach.Smacznego!