ßßß Cookit - przepis na Buraki tarte

Buraki tarte

nazwa

Składniki

Wykonanie

Do obiadu zrobione w domu buraki są najlepsze. Nie są trudne w przygotowaniu, każdy powinien sobie poradzić z ich zrobieniem. Osobiście wolę beż dodatku chrzanu, te możemy zjeść prosto ze słoika, jak i przygotować zasmażane i podać na ciepło.
Składniki:
2kg buraków
4,5 łyżek octu
4 łyżki cukru
1łyżeczka soli
Wykonanie:
Buraki płuczemy wkładamy do garnka, gotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu odcedzamy, obieramy jeszcze ciepłe, lecz nie gorące - skórkę najlepiej się usuwa.
Obrane buraki trzemy na tarce o drobnych oczkach
Dodajemy ocet, sól, cukier, całość mieszamy,
Do wyparzonych słoików przekładamy porcjami buraki, zakręcamy, pasteryzujemy 10-12 minut.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2014/10/buraki-tarte.html