ßßß
Skład :2,5 kg czerwonych burakówcukier około 1 czubatej łyżki od zupysól 2 łyżki od zupy0,5 szklanki octu , rękawiczki jednorazowe 😉
Buraczki gotujemy w łupinkach do miękkości . Studzimy,obieramy ze skórki ( z dobrze ugotowanych schodzi sama ,ale warto ubrać rękawiczki bo barwią niemiłosiernie ) .Ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach ,ja trę na przecierce bo używam tych samych do chrzanu i robię w razie potrzeby ćwikłę do mięsa . Do masy buraczanej dodajemy ,sól,ocet,cukier , mieszamy i zostawiamy na noc żeby się przegryzły -drugiego dnia próbujemy ,jeśli nam smakują to wkładamy do słoików -jeśli nie to ponownie doprawiamy . Słoiki pasteryzujemy 20 minut i odstawiamy dnem do góry do ostygnięcia . Buraczki można przechowywać naprawdę długo bez szkody dla smaku, nawet do 2 lat .To cały trud- nie wiele prawda i po co komu napakowane chemią gotowce.. 😉