ßßß Cookit - przepis na Klasyczne buraczki tarte w słoiczki na zimę

Klasyczne buraczki tarte w słoiczki na zimę

nazwa

Składniki

Wykonanie

Ostatnio kupując buraczki tarte w słoiku do obiadu zahaczyłam okiem o ich skład i padłam ..po kiego ..mi w buraczkach śladowe ilości orzechów ,konserwanty czy barwnik. Nie miałam i nie mam ochoty zastanawiać się ile w tej informacji,było asekuracyjnego podejścia producenta ,a ile rzeczywistych dodatków , stwierdziłam ,że przygotowanie buraczków w słoiczki na zimę jest tak prostą czynnością ,że podziękuję szacownym wytwórcom żywności modyfikowanej i konserwowanej, i zrobię je sama. Zawsze to pierwsza cegiełka do zdrowszego stylu życia ,a i smak o niebo lepszy -no ciągle pod ręką bez dodatkowej robot !
Skład :
2,5 kg czerwonych buraków
cukier około 1 czubatej łyżki od zupy
sól 2 łyżki od zupy
0,5 szklanki octu , rękawiczki jednorazowe 😉
Buraczki gotujemy w łupinkach do miękkości . Studzimy,obieramy ze skórki ( z dobrze ugotowanych schodzi sama ,ale warto ubrać rękawiczki bo barwią niemiłosiernie ) .Ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach ,ja trę na przecierce bo używam tych samych do chrzanu i robię w razie potrzeby ćwikłę do mięsa . Do masy buraczanej dodajemy ,sól,ocet,cukier , mieszamy i zostawiamy na noc żeby się przegryzły -drugiego dnia próbujemy ,jeśli nam smakują to wkładamy do słoików -jeśli nie to ponownie doprawiamy . Słoiki pasteryzujemy 20 minut i odstawiamy dnem do góry do ostygnięcia . Buraczki można przechowywać naprawdę długo bez szkody dla smaku, nawet do 2 lat .To cały trud- nie wiele prawda i po co komu napakowane chemią gotowce.. 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/klasyczne-buraczki-tarte-w-sloiczki-na-zime