Wykonanie
![](/Data/Images/frosch.blogspot.com\2016_slash_02_slash_racuchy-drozdzowe-z-jabkami/l/2006028778.JPG)
Racuszki
drożdżowe z
jabłkami - mięciutkie, puchate, grubiutkie prawie jak pączki. Uwielbiają je wszyscy, a szczególnie dzieci. Znikają szybciej z talerza niż się je smaży. Nie dla głodomorów niestety, ponieważ oczekiwanie, aż wyrośnie
ciasto drożdżowe może okazać się wiecznością.Składniki:
![](/Data/Images/frosch.blogspot.com\2016_slash_02_slash_racuchy-drozdzowe-z-jabkami/l/725541862.JPG)
20 dkg
mąki orkiszowej(mieszana jasna 630 + 1050)200 ml
mleka3-4 łyżki
cukru1 duże
jajko2 łyżeczki
drożdży instantolej do smażenia1 duże
jabłkocukier puderWykonanie:do miski wsypać
mąkę,
cukier,
drożdże, dodać
jajko i stopniowo dolewać
mleko mieszając drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Przykryć, pozostawić do wyrośnięciagdy ciasto podwoi objętość wmieszać delikatmie obrane, pokrojone w kosteczkę
jabłkarozgrzać na patelni
olej, kłaść po 1 łyżce ciasta i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Powinny smażyć się wolno, raz - że szybko się rumienią, dwa - by przesmażyły się do środka. Usmażone racuszki układać na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczupodawać posypane
cukrem pudrem, z sosem
owocowym,
konfiturą lub dipem
cynamonowym (
jogurt wymieszany z
cukrem i
cynamonem)SMACZNEGO !