ßßß Cookit - przepis na Racuchy

Racuchy

nazwa

Wykonanie

Puszyste racuchy to idealny pomysł na słodkie śniadanie. Warto przygotować ukochanej osobie takie pyszności z samego rana. Podaję Wam prosty przepis na puszyste racuchy bez drożdży, bo takie lubię najbardziej. Na Kaszubach mówią na nie ruchanki i przygotowywane są raczej na drożdżach. Czy może być coś lepszego niż racuszki z jabłkami? :)
racuszki (mniej puszyste)
jabłka w cieście
delikatne placuszki .
Racuchy (bez drożdży)
jajko
3 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
1 i 3/4 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 małe jabłka / 1 duże jabłko
olej do smażenia
cukier puder
Jajko zmiksować z cukrem na jasną masę.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wlać mleko.
Całość porządnie zmiksować, dodać plasterki jabłek (obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych) i wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/09/racuchy.html