Wykonanie
Święta Wielkanocne to czas radości z bycia w gronie najbliższych i z nadejścia wiosny. Zanim jednak będziemy mogli złapać chwilę oddechu i cieszyć się świąteczną atmosferą, czekają nas liczne obowiązki i przygotowania- nie przez wszystkich lubiane. Jeszcze bardziej frustrujący jest wieczny brak czasu na to, by sprostać wszystkim oczekiwaniom. Takie kryzysowe-codzienne- niecodzienne sytuacje spotykają każdego z nas. Praca, dzieci, dom, sprzątanie i gotowanie... W tym roku postanowiłam wesprzeć w tych przedświątecznych zmaganiach moją siostrę. To właśnie dla niej upiekłam wiosenny tort, którym będzie mogła uraczyć swoich świątecznych i poświątecznych gości (bez konieczności zarywania nocy i przymusowej pracy w kuchni) . Dla mnie- miłośniczki wypieków - przygotowanie takiego ciasta to sama radość :) , tym większa że
będę nim mogła sprawić przyjemność swoim najbliższym. Ciasto pięknie się prezentuje i już samym wyglądem cieszy
serce. Wyjątkowy tort na wyjątkową okazję dla wyjątkowych osób.Ps. Jego ogromną zaletą jest to, że długo zachowuje swoją świeżość i w lodówce może poleżeć kilka dni- co więcej zyska wówczas na smaku, poszczególne warstwy ciasta "przegryzą się", a placki nawilgną. Efekt wizualno-artystyczny również na tym nie ucierpi. Kuleczki zbożowe w różowej skorupce bardzo dobrze znoszą przechowywanie w lodówce- nie rozpuszczają się, nie
tracą koloru, smaku i konsystencji. Dodatkowo dla dzieci są prawdziwą atrakcją. Najmłodsi goście wprost nie mogą się im oprzeć i ukradkiem wyjadają z ciasta ;) .Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę rodzinnych i smacznych świąt Wielkiej Nocy. :)Ciasto:600 g
mąki pszennej250 g zimnego
masła200 g
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia Delecta200 g kwaśnej, gęstej
śmietany 18%skórka otarta z 1
pomarańczyMasa
jabłkowa:1/2 szklanki
kaszy manny1,5 kg
jabłek1/2 szklanki
cukru150 g
masłaprzyprawa do szarlotki DelectaMasa kokosowa:2 szklanki
wiórków kokosowych1/4 szklanki
cukru pudruok. 1/2 puszki
mleka skondensowanego słodzonego100 g
masłaDekoracja:krem
maślanymasa marcepanowa zielona - ok 250 g
galaretki w cukrzekuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta200 g
białej czekolady z
orzechami laskowymi i chrupkami ryżowymiPrzygotowujemy ciasto - na blat wysypujemy
mąkę, dodajemy
proszek do pieczenia oraz
cukier puder- mieszamy. Dodajemy
masło i całość dokładnie siekamy. Dodajemy
śmietanę i
skórkę cytrynową. Szybko zarabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Każdą pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni (tortownica o średnicy 26 cm, wysmarowana
masłem i wysypana
mąką, ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem).Masa
jabłkowa - Obrane
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka i zagotowujemy razem z
kaszą manną,
cukrem,
przyprawą do szarlotki i
masłem. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania gęstej masy.
Jabłka powinny stracić swoją surowość.Masa kokosowa -
Masło ucieramy z
cukrem pudrem, stopniowo dodajemy
wiórki kokosowe i
mleko skondensowane do uzyskania gęstej masy .Składanie: 1 placek ciasta- połowa masy
jabłkowej- 2 placek ciasta - masa kokosowa- 3 placek ciasta- połowa masy
jabłkowej - 4 placek ciasta- krem
maślany- masa marcepanowa.Krem
maślany na górę i boki ciasta:200 g
masła (w temp. pokojowej)ok. 700 g
cukru pudru1 łyżka gorącej
wodyłyżka pasty waniliowejsok z połowy
cytrynyMiękkie
masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy
cukier puder, a na samym końcu
wodę,
sok z cytryny i pastę
waniliową. Krem musi być gładki. Rozprowadzamy go na wierzchu i bokach ciasta- partiami na 2
razy. Po pierwszym pokryciu
boków i wierzchu ciasta, tort wstawiamy na 30 minut do lodówki, żeby masa
maślana stwardniała. Następnie nakładamy pozostałą porcję kremu. Wyrównujemy boki i wierzch. Ponownie schładzamy 30 minut. Po tym czasie możemy dekorować masą marcepanową. Przed zagnieceniem podgrzewamy ją 4 sekundy w mikrofali, wałkujemy podsypując
cukrem pudrem. Wykrawamy krążek wielkości powierzchni
tortu. Wierzch ciasta smarujemy delikatnie pędzelkiem zwilżonym
wodą. Układamy rozwałkowany krążek marcepanu. Radełkiem delikatnie robimy wzór na marcepanie. Aby masa nie byłą matowa możemy posmarować ją zwilżonym
wodą pędzelkiem. Dekorujemy kulkami zbożowymi w różowej skorupce. Elementy dekoracyjne przyklejamy do masy marcepanowej lekko zwilżając ją
wodą. Boki ciasta obkładamy posiekaną
białą czekoladą. Dekoracyjny rant wykonujemy z
galaretek w cukrze. Ciasto przed podaniem należy dobrze schłodzić. Najlepiej kroić na drugi dzień. Smacznego!