Wykonanie
Ciasto buraczane to obok ciasta
marchewkowego jedno z bardziej popularnych pomysłów na słodkości z warzywami. Zazwyczaj do ciasta na bazie
buraków dodaje się
kakao- uzyskuje się wówczas mocno
czekoladowe ciasto zbliżone do murzynka. Dziś zaproponuję Wam "jasną" wersję
buraczkowego ciasta- bez dodatku
kakao. Barwa upieczonego placka jest bardzo intensywna-
pomarańczowo-różowa. Ciasto jest bardzo wilgotne, delikatne i puszyste. Wasi goście nie zgadną, co jest bazą tego deseru-
buraczki podczas jedzenia nie są wyczuwalne w już upieczonym placku. Zdecydowanie zachęcam Was do przetestowania tej wersji buraczanego ciasta. :)Składniki:· 3
jajka· 1 i 1/4 szklanki
cukru· 1,5 szklanki
mąki pszennej + łyżeczka do
żurawiny· 1,5 czubatej łyżeczki
proszku do pieczenia· 3/4 szklanki
oleju· szczypta
soli· 300 g ugotowanych
buraczków startych na tarce o drobnych oczkach· 2 łyżki
mleka w proszku· łyżka pasty waniliowej· 100 g
suszonej żurawiny· 100 g
czekolady lub posiekanych
cukierków czekoladowych· skórka z 1
cytrynypolewa:· 150 g
chałwy waniliowej· 4 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany 18%dekoracja:·
czekoladowe paluszki
Żurawinę zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 15 minut. Odcedzamy, osuszamy, lekko siekamy i oprószamy łyżeczką
mąki.
Jajka ucieramy z
cukrem i pastą
waniliową na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy naprzemiennie partiami składniki suche (wymieszane
mąkę,
mleko w proszku, skórkę otartą z 1
cytryny,
sól oraz
proszek do pieczenia) i
olej. Do ciasta dodajemy
buraczki i całość dokładnie miksujemy. Dodajemy
żurawinę i posiekaną czekoladę/
cukierki - dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy (wymiary 24 x 24 cm lub tortownica o średnicy 26 cm) wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Pieczemy do tzw. suchego patyczka ok. 1 godzinę, temp. 180 stopni, termoobieg. Lekko przestudzone ciasto dekorujemy polewą przygotowaną z utartej ze
śmietaną chałwy waniliowej. Na wierzchu możemy ułożyć dekorację z
czekoladowych paluszków. Smacznego!