ßßß Cookit - przepis na Ciasto buraczkowe

Ciasto buraczkowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto buraczane to obok ciasta marchewkowego jedno z bardziej popularnych pomysłów na słodkości z warzywami. Zazwyczaj do ciasta na bazie buraków dodaje się kakao- uzyskuje się wówczas mocno czekoladowe ciasto zbliżone do murzynka. Dziś zaproponuję Wam "jasną" wersję buraczkowego ciasta- bez dodatku kakao. Barwa upieczonego placka jest bardzo intensywna- pomarańczowo-różowa. Ciasto jest bardzo wilgotne, delikatne i puszyste. Wasi goście nie zgadną, co jest bazą tego deseru- buraczki podczas jedzenia nie są wyczuwalne w już upieczonym placku. Zdecydowanie zachęcam Was do przetestowania tej wersji buraczanego ciasta. :)
Składniki:
· 3 jajka
· 1 i 1/4 szklanki cukru
· 1,5 szklanki mąki pszennej + łyżeczka do żurawiny
· 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
· 3/4 szklanki oleju
· szczypta soli
· 300 g ugotowanych buraczków startych na tarce o drobnych oczkach
· 2 łyżki mleka w proszku
· łyżka pasty waniliowej
· 100 g suszonej żurawiny
· 100 g czekolady lub posiekanych cukierków czekoladowych
· skórka z 1 cytryny
polewa:
· 150 g chałwy waniliowej
· 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
dekoracja:
· czekoladowe paluszki
Żurawinę zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 15 minut. Odcedzamy, osuszamy, lekko siekamy i oprószamy łyżeczką mąki.
Jajka ucieramy z cukrem i pastą waniliową na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy naprzemiennie partiami składniki suche (wymieszane mąkę, mleko w proszku, skórkę otartą z 1 cytryny, sól oraz proszek do pieczenia) i olej. Do ciasta dodajemy buraczki i całość dokładnie miksujemy. Dodajemy żurawinę i posiekaną czekoladę/ cukierki - dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy (wymiary 24 x 24 cm lub tortownica o średnicy 26 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy do tzw. suchego patyczka ok. 1 godzinę, temp. 180 stopni, termoobieg. Lekko przestudzone ciasto dekorujemy polewą przygotowaną z utartej ze śmietaną chałwy waniliowej. Na wierzchu możemy ułożyć dekorację z czekoladowych paluszków. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/04/ciasto-buraczkowe.html