ßßß Cookit - przepis na Tofurnik mango

Tofurnik mango

nazwa

Wykonanie

Tofurnik, który chciałam zrobić od kilku miesięcy i który od kilku tygodni zalega w wersjach roboczych.. Moja aktywność na blogu spadła niemalże do zera, ale mam nadzieję, że jednak nie macie mi tego za złe.
A nawet jeśli, to niech ten przepis osłodzi trochę waszą gorycz ;)
Mango & coconut tofu 'cheesecake'
SKŁADNIKI (forma 16cm): na masę 'serową':
2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 kostki tofu po 200 g
3/4 szklanki mleczka kokosowego (o zawartości min ok. 80% ekstraktu z kokosa)
2 mango
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki cukru/erytrolu/ksylitolu
sok z 2 cytryn na spód:
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka oleju kokosowego
12 namoczonych daktyli
5 łyżek wody
1/2 szklanki zmielonej kaszy gryczanej niepalonej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ryżowej
WYKONANIE:
1. Masło orzechowe, namoczone daktyle, olej kokosowy i wodę blendujemy w misce na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy zmieloną kaszę gryczaną i mąkę ryżową oraz mąkę kukurydzianą, wyrabiamy przez 1-2 minuty. Ciasto powinno wyjść elastyczne, ale nie powinno kleić się do dłoni - jeśli jest za mokre, dodajemy jeszcze trochę mąki ryżowej. Wykładamy spód formy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy go ciastem. Pieczemy około 10-13 minut w 180 stopniach, aż do zbrązowienia ciasta. Później studzimy spód przez klika minut.
2. Składniki na masę 'serową' dokładnie blendujemy, a następnie przekładamy ją na upieczony spód (boki formy warto wysmarować np. olejem). Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.
3. Dekorujemy ciasto np. roztopioną gorzką czekoladą.
Źródło:http://recipesaseasyasabc.blogspot.com/2016/02/tofurnik-mango.html