Wykonanie
Tofurnik, który chciałam zrobić od kilku miesięcy i który od kilku tygodni zalega w wersjach roboczych.. Moja aktywność na blogu spadła niemalże do
zera, ale mam nadzieję, że jednak nie macie mi tego za złe.A nawet jeśli, to niech ten przepis osłodzi trochę waszą gorycz ;)
Mango & coconut
tofu 'cheesecake'SKŁADNIKI (forma 16cm): na masę 'serową':2/3 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej2 kostki
tofu po 200 g3/4 szklanki
mleczka kokosowego (o zawartości min ok. 80% ekstraktu z
kokosa)2
mango2 łyżki
mąki ziemniaczanej2-3 łyżki cukru/erytrolu/ksylitolusok z 2
cytryn na spód:2 łyżki
masła orzechowego1 łyżka
oleju kokosowego12 namoczonych
daktyli5 łyżek
wody1/2 szklanki zmielonej
kaszy gryczanej niepalonej2 łyżki
mąki kukurydzianej1 łyżka
mąki ryżowejWYKONANIE:1.
Masło orzechowe, namoczone
daktyle,
olej kokosowy i
wodę blendujemy w misce na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy zmieloną
kaszę gryczaną i
mąkę ryżową oraz
mąkę kukurydzianą, wyrabiamy przez 1-2 minuty. Ciasto powinno wyjść elastyczne, ale nie powinno kleić się do dłoni - jeśli jest za mokre, dodajemy jeszcze trochę
mąki ryżowej. Wykładamy spód formy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy go
ciastem. Pieczemy około 10-13 minut w 180 stopniach, aż do zbrązowienia ciasta. Później studzimy spód przez klika minut.2. Składniki na masę 'serową' dokładnie blendujemy, a następnie przekładamy ją na upieczony spód (boki formy warto wysmarować np.
olejem). Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.3. Dekorujemy ciasto np. roztopioną
gorzką czekoladą.