Wykonanie
Zapraszam na pyszny i zdrowy deser- tartę mocno
kokosową na bardzo kruchym i delikatnym cieście. Swoją kruchość zawdzięcza ono
mące ryżowej, a wyjątkowy charakter olejowi kokosowemu. Ten ostatni to tzw. superfood, czyli produkt naturalny i nieprzetworzony, który wyjątkowo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Warto od czasu do czasu zastąpić tradycyjne tłuszcze tłuszczem koksowym.Na ciasto :· 1,5 szklanki
mąki ryżowej· 110 g
oleju kokosowego· 0,5 szklanki
ksylitolu lub zwykłego
cukru· 4-5 łyżek lodowatej
wody· 1
jajko· szczypta
soli· 230 g
dżemu z czarnej porzeczkiMąkę łączymy z
ksylitolem i
solą. Dodajemy
masło i dokładnie siekamy. Dodajemy
wodę i
jajko- wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę- możemy przygotować dzień wcześniej i na noc pozostawić w lodówce. Wówczas należy ciasto wyjąć z lodówki na ok. 1-1,5 godziny przed pieczeniem- łatwiej będzie nam je rozwałkować na kształt formy.
Ciastem (odrobinę ciasta możemy odłożyć i upiec z niego małe
ciasteczka do dekoracji tarty- małe
ciastka pieczemy ok. 15-20 minut) wylepiamy formę na tartę (forma na tartę o średnicy 24-26 cm). Spód ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni- aż ciasto ładnie się zezłoci. Studzimy. Smarujemy połową
dżemu z czarnej porzeczkiMasa kokosowa:· 300 g
wiórków kokosowych· ok. 1/2 szklanki
ksylitolu l ub zwykłego
cukru· ok. 200 ml
mleczka kokosowego.dodatkowo:· kawałki suszonego
kokosuWiórki kokosowe blendujemy z
ksylitolem i
mleczkiem kokosowym do momentu aż powstanie krem- wiórki pod wpływem obróbki mechanicznej zaczną puszczać
soki, w trakcie belndowania warto zeskrobywać masę ze ścianek blendera. Uważajcie, żeby w trakcie blendowania nie przepalić maszyny ;) . Podaną porcję masy warto blendować na 2
razy. Masę przekładamy na upieczony spód. Wierzch smarujemy pozostałym
dżemem. Powierzchnię tarty dekorujemy
ciasteczkami i suszonymi kawałkami
kokosa. Smacznego!Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl