ßßß Cookit - przepis na Naleśniki kokosowe

Naleśniki kokosowe

nazwa

Wykonanie

Po tym jak zrobiłam mleko kokosowe, przyszła pora na jego wykorzystanie. Oczywiście przygotowałam naleśniczki. Po usmażeniu są one naprawę cieniutkie i elastyczne. Smak kokosa jest delikatny, więc lepiej nie dodawać do nich zbyt wyrazistych, "ciężkich" dżemów, czekolad itp. Jednak jeśli jesteś fanem kokosów, spokojnie możesz zwiększyć ilość wiórek, albo zamiast wody dać więcej mleka.
Swoje naleśniki podałam z jogurtem, dżemem wiśniowym i wiórkami kokosowymi.
Składniki na 10 sztuk:
3/4 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki żytniej (ja użyłam typ 720, ale spokojnie można użyć np. 2000)
1/3 szklanki mąki kokosowej *
1/3 szklanki wiórek kokosowych
2 jajka
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka wody gazowanej
łyżeczka cukru
szczypta soli
*Można użyć gotowej, albo zmielić w młynku do kawy wiórki, ale nie należy mielić ich zbyt długo, bo ich konsystencja będzie przypominać masło, a nie mąkę.
Do miski przesiewamy mąkę żytnią i pszenną, dodajemy mąkę kokosową, wiórki oraz cukier i sól. Mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wlewamy mleko i wodę. Całość miksujemy aż do powstania gładkiej masy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Przed pierwszym warto delikatnie natłuścić patelnię.
Dlaczego warto usmażyć naleśniki kokosowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
kokos jest bogaty w witaminy B2, B6, C i E, ponadto poprawia jakość kości i wspomaga gojenie ran,
mąka żytnia jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B oraz potas, fosfor i wapń.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/01/nalesniki-kokosowe.html