ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z mąki ryżowej i nasion chia

Naleśniki z mąki ryżowej i nasion chia

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja na pyszne naleśniki. Bardzo lubię je robić i jeść. Tym razem pomyślałam sobie, żeby do ciasta naleśnikowego dodać nasion chia. Te nasionka są ze mną w kuchni już od jakiegoś czasu i bardzo lubię je dodawać do dań. A naleśniki podałam z jogurtem i kajmakiem. Jak byłam mała to pamiętam naleśniki podawane z jogurtem i cukrem, jakie one były wspaniałe, jak pysznie się je jadło. To ja Was dzisiaj zapraszam na takie pyszne naleśniki.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 200 g wody
- 200 g mleka
- 200 g mąki ryżowej (użyłam od Symbio)
- 1 łyżka cukru brzozowego
- szczypta soli
- 3 jajka
- 3 łyżeczki nasion chia
- olej kokosowy do smażenia
- 300 g gęstego jogurtu typ grecki
- 4 łyżeczki kajmaku
- truskawki opcjonalnie
Wykonanie:
Do pojemnika wlewamy mleko zmieszane z wodą, wsypujemy nasiona chia i odstawiamy na 10 minut. Do miski wbijamy jajka i ubijamy je trzepaczką z łyżką cukru brzozowego i szczyptą soli. Wlewamy mleko z wodą i chia oraz dodajemy mąkę, mieszamy aż składniki się połączą trzepaczką. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy odrobinę oleju kokosowego, nalewamy łyżką porcję ciasta, jest dość gęste, więc powoli rozprowadźcie je po całej patelni, można sobie pomóc łyżką. Smażymy naleśniki z dwóch stron na rumiano. Jogurt naturalny gęsty mieszamy z kajmakiem i smarujemy taką masą każdy naleśnik, składamy. Możemy podawać z owocami.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/07/nalesniki-z-maki-ryzowej-i-nasion-chia.html