Wykonanie
Dziś pomysł na ekspresowe pączki dla tych, którzy za słodkościami nie przepadają. Idealne jako imprezowa przekąska. Polecam ;) .Wytrawne pączki ekspresoweCiasto - ok. 20 sztuk:· szklanka
mąki pszennej+ trochę do podsypywania w trakcie formowania pączków· 125-150 g
serka kremowego
smakowego- u mnie o smaku pesto i
rukoli· 1/3 łyżeczki
soli· 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia· 1 duże
jajko· 1/3 łyżeczki
słodkiej papryki· ok. 20 czarnych
oliwekdodatkowo:·
słodka papryka do posypania
Mąkę łączymy z
proszkiem do pieczenia,
solą i
papryką. Dodajemy
serek oraz
jajko. Ręką zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną
mąki. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego- aby ciasto nie kleiło się nam do dłoni, oprószmy ręce
mąką. Do każdej kuleczki wciskamy do środka po jednej
oliwce. Smażymy z każdej strony na złoto na dobrze rozgrzanym
oleju. Odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy
czerwoną papryką. Smacznego!dopisek 05 . 02.2016Na wytrawne pączki skusił się czytelnik bloga - Pan Tomasz. Wybrał
serek o smaku
bazylii i
pomidorów. :) . Bardzo dziękuję za przesłane zdjęcie.