Wykonanie
Idealna przekąska, na szybki lunch lub jako dodatek do zup. Sprawdza się nawet jako podkład kanapkowy, gdy
pieczywa w domu brak ;)
Składniki:2 i 1/3 szklanki
mąki15 dag
sera fetajedna
papryka czerwonagarść
oliwek (opcjonalnie)2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2
jajkaszklanka
mleka12 dag stopionego małaUmytą i osuszoną
paprykę smarujemy
oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180st. Gdy skórka mocno ściemnieje owijamy ją dokładnie w folię aluminiową i wkładamy z powrotem do piekarnika.Po ok 5 min
paprykę wyjmujemy , przekrawamy na pół, oczyszczamy gniazdo z nasionami i zdejmujemy skórkę. Drobno siekamy
paprykę.Do dużej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
proszek do pieczenia,
sól,
paprykę i pokruszoną
fetą,
jajka,
mleko. Wszystko delikatnie mieszamy. Do masy dodajemy letnie
masło, znowu mieszamy. masa powinna wyjść grudkowata.Foremki na 12 muffinek wypełniamy do 3/4 wysokości i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 210 st.Pieczemy ok 20-25 min. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły.Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia ;)Smacznego