ßßß Cookit - przepis na Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

nazwa

Wykonanie

Płynne czwartki
Żurek wielkanocny to w moim rodzinnym domu tradycyjna zupa jedzona podczas tych świąt. Najlepszy był oczywiście taki podawany w chlebie, dzięki czemu zyskiwał jeszcze głębszy i pełniejszy smak. Ja zaserwowałam dzisiejszy żurek na talerzu, ale gwarantuje, że jest on równie smaczny. Mój żurek przygotowałam na wywarze z wędzonej golonki gotowanym przez całą noc w wolnowarze ;) Czy możecie wyobrazić sobie smak i zapach tego rosołu? Coś niesamowitego! Dzięki takiej bazie żurek odznacza się niezwykle głębokim smakiem i wspaniałym aromatem. Polecam!
Składniki :
2 litry rosołu, bulionu lub wywaru z wędzonki (u mnie rosół z wędzonej golonki)
4 surowe kiełbaski (białe, ja użyłam lokalnych, brytyjskich kiełbasek z ziołami)
100-150g boczku
1 cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
kilka ziaren czarnego pieprzu
1-2 łyżeczki majeranku
0 , 5 litra zakwasu
0,5 łyżeczki chrzanu (opcjonalnie)
sol, pieprz
2 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie :
Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnie i powoli smażyć, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, a boczek ładnie się przypiecze. Gdy na patelni będzie już sporo tłuszczu dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażyć aż się przyrumieni.
Bulion podgrzewać na niezbyt dużym ogniu, dodać do niego przesmażony boczek z cebulą, białą kiełbasę, ziarna pieprzu, zmiażdżone ząbki czosnku i gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Stopniowo dolewać dobrze wymieszany zakwas, aby żurek nie wyszedł za kwaśny i/lub zbyt gesty. Po dolaniu kolejnych porcji zupę zamieszać i próbować i tak aż do uzyskania pożądanego smaku. Wrzucić majeranek roztarty w dłoniach (opcjonalnie dodać także niewielka ilość chrzanu dla zaostrzenia smaku żurku) i gotować jeszcze przez kilka minut. Podawać z kiełbaskami i jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2016/03/zurek-wielkanocny.html