Wykonanie
Jak może wiecie wypieki nie należą do moich mocnych stron,
doszłam jednak do wniosku, ze muffinki to nic trudnego i powinnam sobie z nimi poradzić ;) A ponieważ zdecydowanie bardziej preferuje smaki wytrawne niż słodkie zdecydowałam się przygotować muffinki z
porem i
boczkiem . Oczywiście nie obyło się bez przygód podczas ich pieczenia, ale ostatecznie udało mi się przygotować bardzo smaczne babeczki. Polecam!Jeżeli macie ochotę na inne muffinki to zajrzyjcie do
Gin i Zuzi zobaczyć jakie babeczki one przygotowały ;)
Składniki :1 średni
por100g
chudego boczku (
bekonu lub pancetty)140g
maki0,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia0,25 łyżeczki
sody oczyszczonej150ml
jogurtu greckiego1
jajko4 łyżki
oliwy z oliwekszczypta słodkiej i
ostrej paprykiPrzygotowanie :
Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnie aby tłuszcz się wytopił, a
mięso ładnie przyrumieniło. Gdy na patelni będzie już sporo tłuszczu dodać pokrojonego w cienkie plasterki
pora i smażyć aż zmięknie. (Jeżeli używacie chudego
mięsa lub
szynki można dodać nieco
masła, aby
por się nie przypalił). Przestudzić.W jednaj misce wymieszać
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia i
sodę.W drugiej misce połączyć
jogurt,
jajko i
oliwę, dodać przestudzone
pory z
boczkiem oraz słodką i
ostra paprykę i wymieszać. Masę dodać do
mąki i dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (u mnie papierowe) i nakładać do nich ciasto (mniej więcej do połowy wysokości). Piec przez około 20-30 minut (w zależności od wielkości babeczek) lub do czasu aż będą rumiane, a w środku upieczone (sprawdzać patyczkiem).
Smacznego !