ßßß Cookit - przepis na NOCNA DROŻDŻÓWKA DLA LENIWYCH

NOCNA DROŻDŻÓWKA DLA LENIWYCH

nazwa

Wykonanie

Poniższy przepis polecam wszystkim, którzy twierdzą uparcie, że wypiek ciasta drożdżowego jest nie dla nich :)
Kiedy dostałam ten przepis lat ponad 20 temu, nie bardzo wierzyłam, że użyte do drożdżówki produkty nie muszą mieć jednakowej temperatury, że drożdże nie muszą wyrastać rozrobione w ciepłym mleku, a ciasta po wyrośnięciu nie trzeba wyrabiać! Całkowite zaprzeczenie wszystkich prawd, jakie znałam o cieście drożdżowym. Dlatego piekąc ją po raz pierwszy nie wierzyłam w sukces moich kuchennych działań.
A tu - przyszło miłe zaskoczenie :)
Ciasto wyrosło pięknie i wyszło bardzo smaczne.
Od tego czasu kiedy nie mam zbyt dużo czasu, a ochota na coś drożdżowego jest wielka piekę właśnie tę drożdżówkę.
Warunkiem jest tylko przestrzeganie kolejności dodawanych do miski składników i minimum 3 godzinny czas ich "leżakowania" w misce.
Ja zazwyczaj wieczorem wrzucam do miski wszystkie składniki wg wskazanej kolejności, przykrywam ściereczką i zostawiam tak całą noc.
Następnego dnia wyrabiam chwilę drewnianą łyżką (lub mikserem przy użyciu haka też można) i buch na blaszkę.
Drożdżówka nie jest mocno słodka, łasuchom proponują dodać odrobinę więcej cukru lub np. posypać na wierzchu kruszonkę cukrem lub cukrem wanilinowym.
Składniki: (na blachę 31cmx41cm)
10 dkg świeżych drożdży
5 całych jaj
szczypta soli
3/4 szkl. oleju
1 szkl. zimnego mleka
1 szkl. cukru
1 cukier wanilinowy
5 szkl. mąki
aromat cytrynowy
dowolne owoce
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć na dnie miski, następnie wyłożyć na nie wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności. Przykryć ściereczką i odstawić na min. 3 godziny. Po tym czasie ciasto wyrobić (ja zrobiłam to przy użyciu drewnianej łyżki. Wyrabiałam ok. 5 minut) i wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę. Oczywiście ciasto można wzbogacić dowolnymi owocami i posypać na wierzchu kruszonką
Piec 45 min w temp.175st.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2016/02/nocna-drozdzowka-dla-leniwych.html