Wykonanie
Co sądzicie o połączeniu suszonych
śliwek z pieczarkami? Mnie to bardzo zaintrygowało i korzystając z wolnego dnia przyrządziłam pyzy faszerowane
pieczarkami,a do nich sos z suszonych
śliwek. Przepis z książeczki "Fakt radzi"z moimi zmianami. Zapraszam:)
30 dkg
pieczarek1 kg
ziemniakówtroszkę więcej niż szklanka
mąki2
jajka2 łyżki
bułki tartejmasłotymianekna sos:20 dkg suszonych
śliwek,(najlepiej wędzonych) + 2 szkl.
wody1
listek laurowy2
goździkilaska
cynamonu1 gwiazdka
anyżukilka ziaren
ziela angielskiegopieprzsól opcjonalnie - ja pominęłam
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie,odcedzam i ubijam tłuczkiem na gładko,odstawiam do ostudzenia.
Pieczarki oczyszczam,kroję w drobną kostkę i podsmażam na
maśle z odrobiną
tymianku.Wszystkie składniki sosu umieszczam w rondlu i gotuję,aż
śliwki się rozpadną.Następnie sos przecieram przez sitko,by pozbyć się grudek.Do ostudzonych
pieczarek dodaję
jajko,
sól i
pieprz oraz 2 łyżki
bułki tartej.Do ostudzonych
ziemniaków dodaję 1
jajko,
mąkę i zagniatam ciasto.Z ciasta formuję wałeczki i dzielę na równe części.Na środek każdego placuszka kładę farsz i zwijam całość formując kulkę,a następnie wrzucam je partiami do wrzącej
wody.Gdy pyzy wypłyną na wierzch gotuję ok.2-3 min. następnie wyjmuję delikatnie łyżką cedzakową na talerz. Polewam wcześniej przygotowanym sosem.Smacznego!!!