ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane z gulaszem

Placki ziemniaczane z gulaszem

nazwa

Wykonanie

Ten tydzień nie sprzyjał gotowaniu i blogowaniu... Wychodziłam na uczelnię wcześnie, wracałam późno ledwo trzymając się na nogach... Nie twierdzę, że nie jadłam nic, ale po prostu nawet jak dałam radę coś na szybko ugotować to nie miałam czasu robić temu zdjęć i publikować ich na blogu.
W celu odbicia sobie tego tygodniowego zaniedbania dziś obiad był zdecydowanie "slow". Powoli pyrkający w garnku gulasz, placki ziemniaczane, zapachy i smaki, które uwielbiam.
Jeśli chodzi o placki, to są dwie szkoły: większość przepisów mówi, żeby zetrzeć do nich ziemniaki na tarce, ale my nie przepadamy za taką konsystencją i miksujemy je na gładko :)
Potrzebujemy:
ok. kilogram dobrej jakości mięsa wołowego
1 dużej cebuli
ok 300g pieczarek
ulubionych przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, owoc jałowca, sól, pieprz, tymianek...)
ziemniaków - nie podaję proporcji, bo to zależy ile chcemy placków
mąki
jajka
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i obsmażamy. Dodajemy przyprawy, oprócz soli - żeby mięso nam nie stwardniało.
Pieczarki kroimy w plasterki (same kapelusze) i dorzucamy do mięsa. Całość dusimy do miękkości w razie potrzeby podlewając wodą.
Gdy mięso zmięknie dodajemy sól i zagęszczamy sos mąką.
Ziemniaki obieramy i miksujemy. Dodajemy sól, mąkę i jajko tak aby otrzymać odpowiednią konsystencję.
Na rozgrzanej patelni formujemy placuszki i smażymy na rumiano z obu stron.
Placki wykładamy na talerz i przykrywamy gulaszem. Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2013/03/klasyka-na-talerzu-ii-placki-z-gulaszem.html