Wykonanie
Brukselka "znielubiana" przeze mnie w dzieciństwie w zasadzie nie pojawiała się w daniach w moim domu. Wyjątkiem były zupki,które gotowałam małolatowi. Wtedy to przekonałam się,że
brukselka nie jest taka "straszna" i przestałam omijać ją szerokim łukiem. Zupa z jej dodatkiem bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie smakiem,przypadła również do gustu moim domownikom. Zapraszam:)
50 dkg świeżej
brukselki1
cebula1
por2 średnie
ziemniakiok.750 ml
bulionu - użyłam domowego warzywnego1 szkl.
mleka150 ml
śmietanyjajka ugotowane na twardo po 1 na porcję zupy
kopereksól i
pieprzszczypta
cukruoliwa lub
masło do smażeniagrzankiNa rozgrzanym tłuszczu smażę pokrojoną w kostkę
cebulę do zeszklenia.Dodaję pokrojonego w półkrążki
pora,oczyszczoną z wierzchnich listków i pokrojoną w ćwiartki
brukselkę oraz
ziemniaki pokrojone w kostkę i smażę ok.10 min.mieszając.Następnie wlewam
mleko,
bulion i dodaję
cukier,całość gotuję ok.15 min.aż warzywa będą miękkie.Dodaję
śmietanę,
sól i
pieprz,doprowadzam do wrzenia,następnie zdejmuję z ognia i blenduję.Na koniec dorzucam posiekany świeży
koperek.Do nałożonej na talerz zupy dodaję pokrojone na ćwiartki
jajko oraz grzanki. Smacznego!!!