Dzisiaj zapraszam na białą kiełbasę w trochę innym wydaniu. Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami jest alternatywą dla podania jej w formie tradycyjnej. Jest to również propozycja na białą kiełbasę podawaną na Święta Wielkanocne.Składniki:4 średnie cebule2 duże ząbki czosnku1 czubata łyżeczka majerankusól i pieprz do smakukilka łyżek oliwy2 jabłka4 białe kiełbasyWykonanie:Na patelnię wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę i drobno posiekany czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy majeranek, dolewamy kilka łyżek oliwy i podsmażamy na niewielkim ogniu. Cebulka powinna się zeszklić.Jabłka myjemy i bez obierania kroimy w ósemki.Gdy cebula jest gotowa, dorzucamy do niej jabłka, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na wierzchu układamy białą kiełbasę.Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy 50 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem i bez przykrycia.Smacznego :)