Wykonanie
Wracam do Was po świętach, choć jeszcze ze świątecznym przepisem, którego nie zdążyłam dodać wcześniej. Taką
kiełbaskę można jeść przez cały rok, więc polecam ją Wam też na jakiś obiadek czy kolację, a nie tylko na Wielkanoc.Przepis jest bardzo prosty, dlatego efekt końcowy cieszy jeszcze bardziej. Przyznam, że danie wychodzi dość tłuste, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taki grzeszek ;)Jako mała dziewczynka nie przepadałam za
białą kiełbasą, jednak ostatnio ją polubiłam i w tej odsłonie bardzo mi smakuje.
Składniki:
biała kiełbasa ( u mnie 6 kiełbasek)6 ząbków
czosnku2
cebule10 łyżek
oliwy z oliwekłyżeczka
suszonej szałwiiłyżeczka
majerankusól,
pieprz do smakuKażdą
kiełbaskę ponacinaj nożem i w każde nacięcie włóż plasterek
czosnku.
W małej miseczce wymieszaj
szałwię,
majeranek,
sól,
pieprz, resztę
czosnku przeciśniętego przez praskę i
oliwę.
Cebulę pokrój w piórka włóż do naczynia żaroodpornego, wlej
mieszankę przypraw i wymieszaj. Na
cebuli ułóż
kiełbasę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C przez 1,5 - 2 godziny. W czasie pieczenia obracaj
kiełbaski, aby się równomiernie zapiekły.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Pieczona
biała kiełbasa