Wykonanie
Uważam, że
brokuł i
pomidor, to zawsze dobre
sałatkowe połączenie. W tej wersji sałatki została ona trochę przełamana smakiem
serka typu
feta i podrasowana ostrością
czosnkowego sosu. Wszystko to bardzo dobrze ze sobą koresponduje i smakuje :)Składniki:1
brokuł20
pomidorków koktajlowych200 g
sera typu
feta6 ząbków
czosnku220
jogurtu typu greckiego2 łyżki
majonezu2 łyżeczki
cukrułyżeczka
ziół prowansalskichsólpieprzPrzygotowanie:W pierwszej kolejności przygotowujemy sos, ponieważ warto aby miał on czas na przegryzienie się smaków w lodówce.
Jogurt typu greckiego łączymy z dwoma łyżkami
majonezu.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do bazy. Następnie dodajemy dwie łyżeczki
cukru, łyżeczkę
ziół prowansalskich, szczyptę
soli oraz szczyptę
pieprzu. Całość najlepiej zamknąć w słoiczku, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki. Im dłużej sos będzie się "przegryzał" tym smak będzie bardziej wyrazisty.
Brokuła dzielimy na małe cząstki, wycinając z niego twarde łodyżki. W garnku zagotowujemy osoloną
wodę i wrzucamy ja wrzątek kawałki
brokuła. W ten sposób blanszujemy warzywo przez parę minut, a następnie hartujemy je przelewając na sitku zimną
wodą.
Pomidorki koktajlowe, w zależności od wielkości kroimy na pół lub w ćwiartki. Mieszamy razem z
brokułem.Następnie dodajemy
ser feta. Warto użyć takiego, który jest już pokrojony w kostkę, lub takiego znajdującego się na tacce - który łatwo nam będzie w ładną kostkę pokroić.Przed samym podaniem polewamy
sałatkę wcześniej przygotowanym sosem.Smacznego ! :)