ßßß Cookit - przepis na Pasztet z wątrobek

Pasztet z wątrobek

Wykonanie

1 kg wątróbek drobiowych
1 szklanka śmietany 18%
3 czerstwe kajzerki
2 cebule
1 szklanka mleka
3 jajka
5 dag słoniny
2 łyżki brandy lub winiaku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól
pieprz
do wysmarowania formy:
1 łyżka smalcu
Wątróbki oczyścić z błon, umyć i odsączyć. Śmietanę zmiksować z tymiankiem i jajkami, doprawić solą i pieprzem, dodać 25 dag wątróbek, gałkę muszkatołową i brandy. Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Bułki namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebule obrać i posiekać. Słoninę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać cebulę, pozostałe wątróbki, posolić i smażyć 10 min. Następnie ostudzić i wraz z bułkami dwukrotnie zmielić w maszynce. Dodać całe wątróbki i zalewę jajeczno-śmietankową, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Wąską formę do pieczenia wysmarować smalcem, przełożyć do niej masę pasztetową i nakryć folią aluminiową. Piec 60 minut w 190 stopniach.
Pasztet wystudzić, wyjąć z formy i pokroić na plastry. Podawać z dodatkiem chrzanu z bitą śmietaną.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2016/02/pasztet-z-watrobek.html