Wykonanie
1 kg
wątróbek drobiowych1 szklanka
śmietany 18%3 czerstwe
kajzerki2
cebule1 szklanka
mleka3
jajka5 dag
słoniny2 łyżki
brandy lub
winiaku1 łyżeczka suszonego
tymianku1/2 łyżeczki startej
gałki muszkatołowejsólpieprzdo wysmarowania formy:1 łyżka
smalcuWątróbki oczyścić z błon, umyć i odsączyć.
Śmietanę zmiksować z
tymiankiem i
jajkami, doprawić
solą i
pieprzem, dodać 25 dag
wątróbek,
gałkę muszkatołową i
brandy. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Bułki namoczyć w
mleku i odcisnąć.
Cebule obrać i posiekać.
Słoninę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać
cebulę, pozostałe
wątróbki, posolić i smażyć 10 min. Następnie ostudzić i wraz z
bułkami dwukrotnie zmielić w maszynce. Dodać całe
wątróbki i zalewę jajeczno-
śmietankową, wymieszać, doprawić
solą i
pieprzem.Wąską formę do pieczenia wysmarować
smalcem, przełożyć do niej masę
pasztetową i nakryć folią aluminiową. Piec 60 minut w 190 stopniach.Pasztet wystudzić, wyjąć z formy i pokroić na plastry. Podawać z dodatkiem
chrzanu z
bitą śmietaną.