ßßß Cookit - przepis na Pierś z indyka na parze z warzywami

Pierś z indyka na parze z warzywami

nazwa

Wykonanie

Pierś z indyka na parze robię rzadziej od kurczaka, ale tak samo lubię :) Ostatnio zauważyłem, że coraz rzadziej dodaję ziemniaki do swoich obiadów czy nawet kasze czy ryż. Na początku bloga było dużo przepisów właśnie z ziemniakami, ostatnio najczęściej jest samo mięso z parowaru plus warzywa, ewentualnie surówka :) Ale oczywiście każde z moich dań możecie modyfikować pod siebie. Ja po prostu daje Wam jakąś inspiracje co można zrobić w parowarze, a reszta należy do Was :)
Składniki :
2 sznycle z piersi indyka
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
1 marchewka pomarańczowa
1 marchewka fioletowa
1 cebula dymka
liście rukwi wodnej
1/2 małej papryki czerwonej
1/2 małej papryki zielonej
1/2 małej papryki żółtej
Przyprawy :
pieprz czarny
pieprz cayenne
imbir
kardamon
Sznycle z piersi indyka myjemy, osuszamy i oczyszczamy.
Kroimy mięso na kawałki.
Polewamy sosem sojowym, przyprawiamy pieprzem czarnym i cayenne, imbirem i pokrojonym na kawałki czosnkiem. Odkładamy pierś na godzinę.
Warzywa myjemy.
Marchewki obieramy, kroimy w słupki i posypujemy kardamonem.
Papryki kroimy w kostkę, a cebule w plastry.
Rukiew wodną myjemy i osuszamy.
Pierś z indyka wkładamy na folii aluminiowej na pierwszy poziom urządzenia do gotowania na parze i włączamy parowar na 20 minut.
Po 10 minutach dokładamy na drugi poziom również na folii, marchewki, papryki i cebulę.
Po skończonym parowaniu nakładamy wszystko na talerz i dokładamy liście rukwi wodnej.
Czekam na Wasze komentarze i uwagi i zachęcam do wypróbowania przepisu.
Pozdrawiam i smacznego
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2016/02/piers-z-indyka-na-parze-z-warzywami.html