Wykonanie
Pyszny sposób na zdrowe śniadanko. Chlebek
bananowy może być dobrym zastąpienie
zwykłego chleba czy słodkiej
chałki. Posmak
banana nie jest duży ale dzięki niemu chlebek jest delikatnie słodki. Idealnie smakuje posmarowany
masłem lub
masłem orzechowym. Istny raj dla podniebienia.Składniki:80 ml
oliwy z oliwek lub
oleju lnianego,125 ml
syropu klonowego,60 ml
mleka (
sojowe,
migdałowe),2
jajka,1 łyżeczka
olejku waniliowego,4-5
bananów (zależy od wielkości),1/2 łyżki
cynamonu,1 łyżka
proszku do pieczenia,1 szklanka
mąki pszennej,1 łyżeczka
soli,W dużej misce mieszamy
oliwę,
syrop klonowy,
mleko,
jajka i
olejek waniliowy. Następnie dodajemy zblendowane
banany na papcie. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy reszte składników i mieszamy na jednolitą masę. Jeśli jest potrzeba możemy jeszcze zmiksować za pomocą blendera na samym końcu.Podłóżną formę wykładamy papierem do pieczenia.Pieczemy w 165°C przez 50-60 minut.Smacznego :)!Buziaki :*