Wykonanie
Przepis posiadam od siostry. Bardzo zachwalane przez nią placuszki
bananowe postanowiłam sama przygotować. Placuszki są pyszne, aromatyczne ( dzięki dodatku
cynamonu) i mięciutkie. Idealne na jesienne śniadanie :) Placuszków wychodzi ok 9 sztuk, starczy więc dla dwóch osób:)Składniki:2
jaja2 łyżki
jogurtu greckiego ( ja dałam zwykły)2 łyżki
mleka4 łyżki
mąki pszennej ( u mnie pełnoziarnistej)1 dojrzały
banan1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
cynamonu ( ja dałam trochę więcej)
Banana należy rozgnieść widelcem.
Jaja wymieszać z
jogurtem i
mlekiem. Dodać
mąkę, proszek,
cynamon,
sól i
banana. Wymieszać wszystko. Usmażyć na złoty kolor z obu stron. Placuszki smażą się bardzo szybko więc należy uważać, żeby się nie przypaliły. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie z pudrem i
śliwkami węgierkami:)
Aga