ßßß Cookit - przepis na Wegetariańskie chili con carne

Wegetariańskie chili con carne

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię pikantne dania kuchni meksykańskiej, w tym klasyczne chili con carne. Z racji tego, że staram się wprowadzać do naszej diety coraz więcej warzyw, postanowiłam przyrządzić jej bezmięsną wersję. W USA takie danie często określa się nazwą three bean chili - chili z trzech rodzajów fasoli. Ja w swojej wersji tej potrawy połączyłam swoje ulubione warzywa strączkowe, ale zachęcam do stworzenia własnej warzywnej kompozycji. Świetna byłaby tu na przykład fasolka szparagowa. Podawać z ryżem lub pieczywem. Smacznego:) dla 3-4 osób:
puszka czerwonej fasoli,
1/2 szklanki fasoli mung (namoczonej; u mnie ekologiczna fasola od Symbio),
1/2 szklanki ciecierzycy (namoczonej, może być też z puszki),
2 małe marchewki,
kilka łyżek kukurydzy (z puszki)
duża papryka,
duża cebula,
3 ząbki czosnku,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (można też użyć passaty lub pomidorów z puszki),
ok. 2 szklanek bulionu jarzynowego lub drobiowego, ew. wody
opcjonalnie kilka plasterków papryczki chili,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kumin, oregano, ew. odrobina cukru, gdyby sos był zbyt kwaśny
natka pietruszki lub kolendry do posypania gotowej potrawy
Cebulę i czosnek drobno posiekać, paprykę pokroić w paski, marchew w plasterki. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zeszklenia cebuli. Dodać ciecierzycę i fasolę mung, zalać bulionem (by lekko zakrył składniki) i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie dodać koncentrat, przyprawy czerwoną fasolę i kukurydzę. Dusić całość dodatkowe 15-20 minut lub do czasu, aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje. Całość posypać kolendrą lub natką pietruszki.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2016/02/wegetarianskie-chili-con-carne.html