ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana mięsem mielonym (w stylu meksykańskim)

Papryka faszerowana mięsem mielonym (w stylu meksykańskim)

nazwa

Wykonanie

Od czasu do czasu lubię zjeść coś bardzo pikantnego, dlatego ostatnio nafaszerowałam papryki meksykańskim chili con carne . Swoje chili przygotowałam z 500 g mięsa i taka ilość wystarczyła mi na przygotowanie aż 3 obiadów - dzisiejszych papryk, pizzy z chili i tortilli. Jeśli przygotujemy większą ilość warzyw do faszerowania (ja użyłam tylko dwóch), chili wykorzystamy w całości lub większej części; ewentualne resztki proponuję zamrozić i wykorzystać podobnie jak ja, czyli do innych dań. Smacznego:)
kilka papryk,
500 g mielonego mięsa,
puszka czerwonej fasoli,
duża cebula,
3 ząbki czosnku,
puszka pomidorów,
opcjonalnie świeża papryka chili,
torebka ugotowanego ryżu,
ok. 4 łyżek koncentratu pomidorowego,
ok. 1/2 -3/4 szklanki bulionu lub wody,
brązowy cukier (do smaku),
kilka łyżek startego sera,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili, kmin rzymski, oregano
Papryki przekroić na pół, usunąć pestki. Mięso przesmażyć z drobno posiekanymi cebulą i czosnkiem, doprawić, dodać koncentrat, pomidory z puszki i bulion. Przykryć i dusić do zgęstnienia ok. 30 minut, na koniec wrzucić odsączoną fasolę i ryż, wymieszać. Papryki podpiec w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach, następnie nafaszerować je chili, posypać serem i piec jeszcze 30 minut lub do miękkości warzyw.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/03/papryka-faszerowana-miesem-mielonym-w.html