Wykonanie
Od czasu do czasu lubię zjeść coś bardzo pikantnego, dlatego ostatnio nafaszerowałam
papryki meksykańskim
chili con carne . Swoje
chili przygotowałam z 500 g
mięsa i taka ilość wystarczyła mi na przygotowanie aż 3 obiadów - dzisiejszych
papryk, pizzy z
chili i tortilli. Jeśli przygotujemy większą ilość warzyw do faszerowania (ja użyłam tylko dwóch),
chili wykorzystamy w całości lub większej części; ewentualne resztki proponuję zamrozić i wykorzystać podobnie jak ja, czyli do innych dań. Smacznego:)kilka
papryk,500 g
mielonego mięsa,puszka
czerwonej fasoli,duża
cebula,3 ząbki
czosnku,puszka
pomidorów,opcjonalnie świeża
papryka chili,torebka ugotowanego
ryżu,ok. 4 łyżek
koncentratu pomidorowego,ok. 1/2 -3/4 szklanki
bulionu lub
wody,
brązowy cukier (do smaku),kilka łyżek
startego sera,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
chili,
kmin rzymski,
oreganoPapryki przekroić na pół, usunąć pestki.
Mięso przesmażyć z drobno posiekanymi
cebulą i
czosnkiem, doprawić, dodać koncentrat,
pomidory z puszki i
bulion. Przykryć i dusić do zgęstnienia ok. 30 minut, na koniec wrzucić odsączoną
fasolę i
ryż, wymieszać.
Papryki podpiec w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach, następnie nafaszerować je
chili, posypać
serem i piec jeszcze 30 minut lub do miękkości warzyw.