Wykonanie
Ostatnio bardzo rzadko kupuję w sklepie
chleb. Powód jest jeden: muszę nieźle się naszukać, żeby trafić dobry. Zaczęłam piec sama. Na razie eksperymentuję z
pieczywem drożdżowym. Wiadomo, że to nie to samo, co
chleb na zakwasie, ale jest mój własny, domowy.
Mogę dodać do środka co tylko zapragnę i cieszyć się ciepłymi kromkami, na których rozpływa się
masło.
Chleb, który dziś proponuję jest szybki i prosty w przygotowaniu. W dniu pieczenia ma bardzo chrupiącą skórkę, która
potem mięknie. Chlebek długo zachowuje świeżość.Składniki (na formę ok. 35x10cm):-300g
mąki pszennej razowej-300g
mąki pszennej do wypieku
chleba-2 łyżeczki
soli-25g
masła-150mlciepłego
mleka-300ml ciepłej
wody-7g suchych
drożdży-50g pestek
słonecznika-50g pestek dyni-2 łyżki
płatków owsianychPonadto:-
jajko-2 łyżki
mleka-
płatki,
pestki dyni i
słonecznika do posypania
Masło roztapiamy, mieszamy z
mlekiem i
wodą.
Mąki mieszamy z
drożdżami,
solą, ziarnami i
płatkami. Dodajemy
masło z
mlekiem i
wodą i porządnie wyrabiamy (można to zrobić za pomocą miksera). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5h. Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy i przekładamy do formy wysmarowanej
masłem. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, wierzch smarujemy
jajkiem rozkłóconym z
mlekiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 35-40 minut.
Smacznego!