Wykonanie
Pomarańczowa eksplozja smaku!
Co ja tu
będę dużo gadać... Niech składniki i wygląd babki przemówią same za siebie! Sami zróbcie i potwierdzicie, że w smaku rewelacyjna :)Składniki na okrągłą formę silikonową do babki - o średnicy i głębokości 24x10 cm (LxH):CIASTO:5 jaj - duże3/4 szkl.
cukru2/3 szkl.
mąki pszennej3 budynie
śmietankowe - na 1/2 litra
mleka2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek
majonezu FOLWARK - płaskie1
aromat pomarańczowy3 łyżeczki
skórki pomarańczowej w cukrzeszczypta
soli1 łyżeczka
oliwy - do wysmarowania formy silikonowej
LUKIER:2/3 szkl.
cukru pudru2-3 łyżki gorącego
mlekakilka kropel
aromatu pomarańczowegoszczypta
pomarańczowego barwnika spożywczego w proszku - wystarczy ilość nabrana na czubek wykałaczki
skórka pomarańczowa w cukrze - do dekoracji
W dużej ubić mikserem
białka ze szczypta
soli na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier. Dodać
żółtka,
mąkę, budynie,
proszek do pieczenia i krótko zmiksować na najniższych obrotach. Na końcu dołożyć
majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki .Silikonową formę do babki wysmarować
oliwą. Przełożyć do niej ciasto.Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok. 35-40 min - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do przestudzenia. Wyjmować z formy lekko ciepłe - nie będzie wtedy tak przywierać do silikonu.Aby przygotować
lukier, należy utrzeć mikserem
cukier puder z gorącym
mlekiem - najlepiej robić to w wysokim, wąskim naczyniu, aby zawartość ne pryskała na boki. Można dodać szczyptę
barwnika spożywczego dla koloru. Pod koniec ucierania wkropić trochę
aromatu pomarańczowego. W zależności jak gęsty chcemy
mieć lukier, należy kontrolować ilość dodawanych łyżek
mleka - u mnie
lukier był dość gęsty, tak że wylany na babkę, szybko zastygał.Gdy babka ostygnie, wylać na ni ą
lukier. Wierzch udekorować drobno posiekaną skórk ą
pomarańczową - wcześniej zasypaną w słoiczku
cukrem i przechowywan ą w lodówce.