ßßß Cookit - przepis na Babka majonezowo-budyniowa z nutą pomarańczy

Babka majonezowo-budyniowa z nutą pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Pomarańczowa eksplozja smaku!
Co ja tu będę dużo gadać... Niech składniki i wygląd babki przemówią same za siebie! Sami zróbcie i potwierdzicie, że w smaku rewelacyjna :)
Składniki na okrągłą formę silikonową do babki - o średnicy i głębokości 24x10 cm (LxH):
CIASTO:
5 jaj - duże
3/4 szkl. cukru
2/3 szkl. mąki pszennej
3 budynie śmietankowe - na 1/2 litra mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek majonezu FOLWARK - płaskie
1 aromat pomarańczowy
3 łyżeczki skórki pomarańczowej w cukrze
szczypta soli
1 łyżeczka oliwy - do wysmarowania formy silikonowej
LUKIER:
2/3 szkl. cukru pudru
2-3 łyżki gorącego mleka
kilka kropel aromatu pomarańczowego
szczypta pomarańczowego barwnika spożywczego w proszku - wystarczy ilość nabrana na czubek wykałaczki
skórka pomarańczowa w cukrze - do dekoracji
W dużej ubić mikserem białka ze szczypta soli na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodać żółtka, mąkę, budynie, proszek do pieczenia i krótko zmiksować na najniższych obrotach. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki .
Silikonową formę do babki wysmarować oliwą. Przełożyć do niej ciasto.
Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok. 35-40 min - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!
Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do przestudzenia. Wyjmować z formy lekko ciepłe - nie będzie wtedy tak przywierać do silikonu.
Aby przygotować lukier, należy utrzeć mikserem cukier puder z gorącym mlekiem - najlepiej robić to w wysokim, wąskim naczyniu, aby zawartość ne pryskała na boki. Można dodać szczyptę barwnika spożywczego dla koloru. Pod koniec ucierania wkropić trochę aromatu pomarańczowego. W zależności jak gęsty chcemy mieć lukier, należy kontrolować ilość dodawanych łyżek mleka - u mnie lukier był dość gęsty, tak że wylany na babkę, szybko zastygał.
Gdy babka ostygnie, wylać na ni ą lukier. Wierzch udekorować drobno posiekaną skórk ą pomarańczową - wcześniej zasypaną w słoiczku cukrem i przechowywan ą w lodówce.
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/03/babka-majonezowo-budyniowa-z-nuta.html