ßßß
Cookit - przepis na Babka pomarańczowa na białkach
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Babka pomarańczowa na białkach
Składniki
Białko
Cukier
Mąka pszenna
Proszek do pieczenia
Olej
Mleko
Zapach pomarańczowy
Cukier puder
Pomarańcza
Skórka pomarańczowa
Wykonanie
Przy okazji przygotowania serowej gomółki do
żurku
zostało mi kilka
białek
. Znalazłam przepis w internecie i zrobiłam pyszną aromatyczną lekko wilgotną babkę. Polecam!
Składniki:4
białka
skórka otarta z jednej
pomarańczy
3/4 szklanki
cukru
1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1/2 szklanki
oleju
1/2 szklanki
mleka
aromat pomarańczowy
Lukier
:
cukier puder
odrobina soku z
pomarańczy
kandyzowana
skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:1.
Białka
ubić na sztywno ze szczyptą
soli
. Mieszając, stopniowo dodawać
cukier
.2.
Mąkę
przesiać z
proszkiem do pieczenia
, porcjami dodawać do
białek
mąkę
,
olej
,
mleko
, aromat i skórkę otartą z
pomarańczy
. Delikatnie wymieszać.3. Formę na babkę z kominem nasmarować
olejem
i posypać
bułką tartą
lub
kaszą manną
. Wylać ciasto i piec w 180 st. C przez 40 minut - do suchego patyczka.4. Ostudzoną babkę udekorować lukrem i kandyzowaną
skórką pomarańczową
.Smacznego!!!Źródło: Mouth-watering eats
Źródło:
http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/04/babka-pomaranczowa-na-biakach.html
Przepisy powiązane
Muffinki kajmakowo – pomarańczowe na jogurcie
Babka pomarańczowa z mirindą (lub fantą)
Twarogowo-pomarańczowe ciasteczka
Babeczki czekoladowe ze skórką pomarańczową
Muffiny dyniowo – pomarańczowe
Składniki powiązane (0)