Wykonanie
Klasyka brytyjskiego śniadania na słodko
Przyznaję szczerze, że angielskie bułeczki
śniadaniowe otrzymuję wtedy, gdy nie wychodzi mi pieczenie tradycyjnych, brytyjskich scones .Skurczybyki są niesamowicie wredne do zrobienia i najmniejszy błąd w proporcjach składników, szybkości wyrabiania, czy rodzaju formy do wykrajania, skutkuje w nie takim efekcie końcowym, jak zamierzony. Smak pozostaje nadal rewelacyjny, ale "nie-sconesy" nie mają wtedy tej charakterystycznej, równej linii po bokach, a raczej przypominają kształtem typowe, okrągłe bułeczki.
Tym razem słodkie bułeczki angielskie postanowiłam zrobić z premedytacją!Składniki te same, ale nie przywiązywałam już tak dużej uwagi do procesu ich przygotowywania. Wyszły nadal pyszne, a spożywane jeszcze ciepłe z dodatkiem
konfitury niskosłodzonej z
moreli NASZE DOMOWE, to już w ogóle orgia dla kubków
smakowych :)Składniki na około 20 sztuk bułeczek :400g
mąki pszennej100g
cukru1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli100g
masła2
jajka10 łyżek
mleka1 szkl.
rodzynek - można namoczyć w
likierze alkoholowym z dodatkiem wrzątku, aby trochę zmiękły i nabrały dodatkowego aromatu
Mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą przesiać do dużej miski. Dodać
cukier i
masło - pokrojone na mniejsze kawałki .
Jajka wymieszać w oddzielnym naczyniu z
mlekiem. Następnie dodać do miski ze składnikami sypkimi. Zostawić trochę mieszanki jajeczno-
mlecznej do posmarowania bułeczek przed pieczeniem.Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, aż zlepi się w całość i zacznie odchodzić od ścianek miski. Leniwiec kuchenny może się posłużyć mikserem, ale z użyciem mieszadeł hakowych, NIE trzepaków! Nie wyrabiać zbyt długo!Na końcu dodać
rodzynki i wmieszać je szybko w ciasto.
Rodzynki można wcześniej namoczyć w ulubionym
likierze alkoholowym z dodatkiem wrzątku, aby trochę zmiękły i nabrały dodatkowego aromatu. Przed dołożeniem
rodzynek do reszty składników należy je dobrze odsączyć i odcisnąć.Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 1 , 5 cm. Wycinać okrągła, wysoką foremką okrągłe bułeczki - u mnie szklanka o średnicy 5 cm .Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować z góry pozostawioną masą jajeczno-
mleczną.Piec we wcześniej rozgrzanym do 220C piekarniku - grzałka góra-dół; bez termoobiegu; środk owy poziom - ok. 15 minut do zezłocenia.Po zdjęciu z blachy, studzić na metalowej kratce. Jeść jeszcze ciepłe z dodatkiem ulubionego
dżemu lub
konfitury - u mnie
konfitura niskosłodzona z
moreli NASZE DOMOWE .