Wykonanie
Cz yli jak poprawić sobie humor w oczekiwaniu na wiosnę
W ramach komponowania menu z okazji zbliżających si ę Świ ą t i treningu cukierniczego przed Wielkanocą, upiekłam ostatnio moją popisową babkę
majonezową . Wyjątkowo sprawdził si ę w niej
majonez kremowy od FOLWARK . Tak, to nie pomyłka -
majonez w cieście to rzecz może i mało typowa, ale jak najbardziej właściwa :)S zczypta
barwnika spożywczego nadała z kolei wypiekowi radosnego, zielonego koloru. Troch ę wiosny na talerzu, gdy za oknem ci ą gle buro i pochmurno :) No gdzie ta wiosna, ja si ę pytam, no gdzie?!!!
Składniki na okrągłą formę silikonową do babki - o średnicy i głębokości 24x10 cm (LxH):CIASTO:4
jaja - duże3/4 szkl.
cukru1/2 szkl.
mąki pszennej1/2 szkl.
mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
majonezu FOLWARK - płaskie1
aromat śmietankowyszczypta zielonego
barwnika spożywczego w proszku - wystarczy ilość nabrana na czubek wykałaczkiszczypta
soli1 łyżeczka
oliwy - do wysmarowania formy silikonowejGLAZURA:1 szkl.
cukru pudrusok z 1
limonki1 łyżka gorącej
wodykolorowe perełki - do dekoracji
W dużej misce zmiksować
jaja ze szczyptą
soli na puszystą masę, dodając stopniowo
cukier. Dodać obie
mąki,
proszek do pieczenia i barwnik sp ożywczy, krótko zmiksować. Na końcu dołożyć
majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki .Silikonową formę do babki wysmarować
oliwą. Przełożyć do niej ciasto.Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45 min - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 10 min . Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do dalszego przestudzenia. Wyjmować lekko ciepłe - nie będzie wtedy przywierać do silikonu.Aby przygotować glazurę, należy utrzeć mikserem
cukier puder z
sokiem z limonki i gorącą
wodą - najlepiej robić to w wysokim, wąskim naczyniu, aby zawartość ne pryskała na boki. Utarta glazura musi
mieć konsystencję półpłynn ą, t ro chę luźniejszą od lukru.Gdy babka ostygnie, wylać na ni ą powoli, wąskim strumieniem, glazurę. Babkę najlepiej ustawić na kratce, z talerzem pod
spodem, aby nadmiar glazury miał gdzie spływać. U mnie to co zostało, wykorzystałam do polukrowania kr uchych
ciasteczek. Wierzch udekorować perełkami cukrowymi lub ulubion ą posypką.