ßßß Cookit - przepis na Wiosenna babka majonezowa z glazurą z limonki

Wiosenna babka majonezowa z glazurą z limonki

nazwa

Wykonanie

Cz yli jak poprawić sobie humor w oczekiwaniu na wiosnę
W ramach komponowania menu z okazji zbliżających si ę Świ ą t i treningu cukierniczego przed Wielkanocą, upiekłam ostatnio moją popisową babkę majonezową . Wyjątkowo sprawdził si ę w niej majonez kremowy od FOLWARK . Tak, to nie pomyłka - majonez w cieście to rzecz może i mało typowa, ale jak najbardziej właściwa :)
S zczypta barwnika spożywczego nadała z kolei wypiekowi radosnego, zielonego koloru. Troch ę wiosny na talerzu, gdy za oknem ci ą gle buro i pochmurno :) No gdzie ta wiosna, ja si ę pytam, no gdzie?!!!
Składniki na okrągłą formę silikonową do babki - o średnicy i głębokości 24x10 cm (LxH):
CIASTO:
4 jaja - duże
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki majonezu FOLWARK - płaskie
1 aromat śmietankowy
szczypta zielonego barwnika spożywczego w proszku - wystarczy ilość nabrana na czubek wykałaczki
szczypta soli
1 łyżeczka oliwy - do wysmarowania formy silikonowej
GLAZURA:
1 szkl. cukru pudru
sok z 1 limonki
1 łyżka gorącej wody
kolorowe perełki - do dekoracji
W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia i barwnik sp ożywczy, krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki .
Silikonową formę do babki wysmarować oliwą. Przełożyć do niej ciasto.
Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45 min - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!
Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 10 min . Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do dalszego przestudzenia. Wyjmować lekko ciepłe - nie będzie wtedy przywierać do silikonu.
Aby przygotować glazurę, należy utrzeć mikserem cukier puder z sokiem z limonki i gorącą wodą - najlepiej robić to w wysokim, wąskim naczyniu, aby zawartość ne pryskała na boki. Utarta glazura musi mieć konsystencję półpłynn ą, t ro chę luźniejszą od lukru.
Gdy babka ostygnie, wylać na ni ą powoli, wąskim strumieniem, glazurę. Babkę najlepiej ustawić na kratce, z talerzem pod spodem, aby nadmiar glazury miał gdzie spływać. U mnie to co zostało, wykorzystałam do polukrowania kr uchych ciasteczek. Wierzch udekorować perełkami cukrowymi lub ulubion ą posypką.
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/03/wiosenna-babka-majonezowa-z-glazura-z.html