ßßß Cookit - przepis na Najprostsze muffinki malinowe

Najprostsze muffinki malinowe

nazwa

Wykonanie

Proste i szybkie muffinki gotowe w 30 minut!
W tym tygodniu w akcji Ciasto na niedzielę pieczemy Muffinki . Ogromna dowolność przepisu, nadzienia i polewy! Każdy prezentuje swoje ulubione muffinki w preferowanym smaku, wariancie składników i kształcie.
Moja propozycja to najprostsze muffinki z możliwych ! Bez żadnych dodatków w postaci kremów czy toppingu. Bronią się smakiem same, wyłącznie przy pomocy nadzienia z malin i pasty waniliowej.
Piekłam już kiedyś muffinki z tego przepisu, ale z dodatkiem bananów i czekolady: Muffinki czekoladowe z bananem . Oryginalny p rzepis podpatrzyłam na blogu Fajne babeczki i do tej pory wykorzystuję go z drobnymi modyfikacjami i różnymi wariantami owoców i bakalii.
Składniki na 12 babeczek z blachy na muffinki:
1¾ szkl. mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao - gorzkiego
2/3 szkl. cukru
2 jajka
1/3 szkl. oleju
¾ szkl. mleka
1 łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić aromatem waniliowym
2 garście mrożonych lub świeżych malin - pokrojony u mnie mrożone, jeszcze z letnich zapasów
opcjonalnie polewa czekoladowa - do polania na wierzch, wtedy najlepiej zmniejszyć ilość cukru w muffinkach do 1/2 szkl. - własnej roboty do znalezienia TU
Piekarnik ustawić na 180C - kratka na środkowym poziomie piekarnika; grzałka góra-dół; bez termoobiegu .
W oddzielnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier - nie ukrywam że nie chciało mi się przesiewać mąki, a babeczki i tak wyszły puszyste .
W dużej misce roztrzepać widelcem jajka, a następnie dodać resztę składników mokrych: olej, mleko oraz pastę waniliową. Wymieszać.
Do miski ze składnikami mokrymi dosypać te suche. Zamieszać lekko łyżką - mieszać tylko na tyle aby wszystko mniej więcej się połączyło, im więcej zostanie w cieście grudek, tym babeczki będą wilgotniejsze i bardziej puszyste .
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć warstwami ciasto i maliny - u mnie całość dochodziła prawie do wysokości papilotek . Do każdej muffinki wypadło po około 6 szt. malin - przekładałam nimi porcje ciasta . Wyszło mi 12 sztuk babeczek.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 22-25 minuty - c zas pieczenia dostosować do ilości nałożonego do papilotek ciasta . Stan upieczenia można sprawdzić testem "patyczka" - wyjdzie suchy, babeczki gotowe!
Muffinki wyszły w smaku niezbyt słodkie i mocno malinowe, nadziane soczystymi owocami i doprawione dodatkowo wypuszczonym w trakcie pieczenia sokiem.
Dla słodkolubnych polecam oblać dodatkowo wierzch polewą czekoladową. Ja tym razem sobie odpuści ł am, bo uwielbiam kontrast kwaskowatych malin w nie za słodkim wypieku.
WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
DOMOWA CUKIERNIA EWY - Babeczki (na oleju rzepakowym) z colą i kremem śmietankowym
NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Muffinki kokosowe z Malibu
KULINARNA MANIUSIA - Muffinki cytrynowe z czekoladą
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Muffinki kokosowo-kakaowe
SŁODKIE OKRUSZKI - Małe szarlo tki (m uffinki)
SMACZNE PRZEPISY - Muffiny pomarańczowe
EWUSIOWE SMAKI - Muffinki leśny mech
W MOJEJ KUCHNI - Muffinki czekoladowe
EWA CZARNIK - Muffiny z jabłkiem, cynamonem i kruszonką
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Muffinki "red velvet"
SZÓSTE NIEBO - Waniliowe muffinki z konfiturą
TO I OWO STOKROTKI - Muffinki z czekoladą
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Muffinki wytrawne ze spaghetti
KUCHNIA MNIAM - Muffinki czekoladowe z kremem malinowym
IZIONI PYSZNE SMAKI - Czekoladowe muffink i
MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO - Muffinki kokosowe z truskawkami i jagodami goji
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/02/najprostsze-muffinki-malinowe.html