Wykonanie
Proste i szybkie muffinki gotowe w 30 minut!
W tym tygodniu w akcji Ciasto na niedzielę pieczemy Muffinki . Ogromna dowolność przepisu, nadzienia i polewy! Każdy prezentuje swoje ulubione muffinki w preferowanym smaku, wariancie składników i kształcie.Moja propozycja to najprostsze muffinki z możliwych ! Bez żadnych dodatków w postaci kremów czy toppingu. Bronią się smakiem same, wyłącznie przy pomocy nadzienia z
malin i pasty waniliowej.Piekłam już kiedyś muffinki z tego przepisu, ale z dodatkiem
bananów i
czekolady: Muffinki
czekoladowe z
bananem . Oryginalny p rzepis podpatrzyłam na blogu Fajne babeczki i do tej
pory wykorzystuję go z drobnymi modyfikacjami i różnymi wariantami
owoców i
bakalii.
Składniki na 12 babeczek z blachy na muffinki:1¾ szkl.
mąki½ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki
kakao - gorzkiego2/3 szkl.
cukru2
jajka1/3 szkl.
oleju¾ szkl.
mleka1 łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić
aromatem waniliowym2 garście mrożonych lub świeżych
malin - pokrojony u mnie mrożone, jeszcze z letnich zapasówopcjonalnie
polewa czekoladowa - do polania na wierzch, wtedy najlepiej zmniejszyć ilość
cukru w muffinkach do 1/2 szkl. - własnej roboty do znalezienia TU
Piekarnik ustawić na 180C - kratka na środkowym poziomie piekarnika; grzałka góra-dół; bez termoobiegu .W oddzielnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche:
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
kakao i
cukier - nie ukrywam że nie chciało mi się przesiewać
mąki, a babeczki i tak wyszły puszyste .W dużej misce roztrzepać widelcem
jajka, a następnie dodać resztę składników mokrych:
olej,
mleko oraz pastę
waniliową. Wymieszać.Do miski ze składnikami mokrymi dosypać te suche. Zamieszać lekko łyżką - mieszać tylko na tyle aby wszystko mniej więcej się połączyło, im więcej zostanie w cieście grudek, tym babeczki będą wilgotniejsze i bardziej puszyste .Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć warstwami ciasto i
maliny - u mnie całość dochodziła prawie do wysokości papilotek . Do każdej muffinki wypadło po około 6 szt.
malin - przekładałam nimi porcje ciasta . Wyszło mi 12 sztuk babeczek.Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 22-25 minuty - c zas pieczenia dostosować do ilości nałożonego do papilotek ciasta . Stan upieczenia można sprawdzić testem "patyczka" - wyjdzie suchy, babeczki gotowe!Muffinki wyszły w smaku niezbyt słodkie i mocno
malinowe, nadziane soczystymi
owocami i doprawione dodatkowo wypuszczonym w trakcie pieczenia
sokiem.Dla słodkolubnych polecam oblać dodatkowo wierzch
polewą czekoladową. Ja tym razem sobie odpuści ł am, bo uwielbiam kontrast kwaskowatych
malin w nie za słodkim wypieku.WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:DOMOWA
CUKIERNIA EWY - Babeczki (na
oleju rzepakowym) z colą i
kremem śmietankowymNA
CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Muffinki
kokosowe z
MalibuKULINARNA MANIUSIA - Muffinki
cytrynowe z
czekoladąMOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Muffinki
kokosowo-
kakaoweSŁODKIE OKRUSZKI - Małe szarlo tki (m uffinki)SMACZNE PRZEPISY - Muffiny
pomarańczoweEWUSIOWE SMAKI - Muffinki leśny mechW MOJEJ KUCHNI - Muffinki
czekoladoweEWA CZARNIK - Muffiny z
jabłkiem,
cynamonem i kruszonkąESMERALDA ZE SMAKIEM - Muffinki "red velvet"SZÓSTE NIEBO -
Waniliowe muffinki z
konfiturąTO I OWO STOKROTKI - Muffinki z
czekoladąMOJE MAŁE CZAROWANIE - Muffinki wytrawne ze spaghettiKUCHNIA MNIAM - Muffinki
czekoladowe z kremem
malinowymIZIONI PYSZNE SMAKI -
Czekoladowe muffink iMOJE WYPIEKI I NIE TYLKO - Muffinki
kokosowe z
truskawkami i
jagodami goji