Wykonanie
Ostatnio otrzymałam paczkę od firmy Krokus, która oferuje smakowite
przetwory owocowe i warzywne. Na pierwszy ogień wybrałam
konfiturę z
malin. Zaskakująco słodką, o gęstej konsystencji, która od razu przypasowała mi jako nadzienie do
kakaowych muffinek. Nadała się idealnie i szczerze ją Wam polecam !Składniki suche:2 szklanki
mąki pełnoziarnistej4 łyżeczki błonnika
kakaowego3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodySkładniki mokre:1
jajko1 szklanka
mleka1/3 szklanka
oleju2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoNadzienie:12 łyżeczek
konfitury z
malin firmy KrokusKruszonka:2 łyżki
mąki pełnoziarnistej2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
cukruPrzepis:wszystkie składniki suche łączymy w jednej miseczce. W osobnej łączymy wszystkie składniki mokre. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy. Do formy na muffiny wkładamy papilotki i nakładamy jedną łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę
konfitury i przykrywamy kolejną łyżką ciasta aż do wyczerpania składników. Składniki na kruszonkę umieszczamy w kubeczku i mieszamy. Następnie kruszymy ciasto na nasze muffiny lekko przyklepując. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C przez 30 minut.