ßßß Cookit - przepis na Maślankowy szybki łaciatek

Maślankowy szybki łaciatek

nazwa

Wykonanie

Zrobienie tego ciasta z pieczeniem zajęło mi jakieś 50 minut. Przygotujcie wszystko tak, żeby było w zasięgu ręki. Rozgrzejcie piekarnik, odmierzcie składniki, przygotujcie 2 miseczki i natłuśćcie foremkę. I do dzieła.
Składniki na małą porcję - piekłam w aluminiowej foremce 6 na 20 cm :
2 jajka
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 szklanki maślanki naturalnej
1 szklanka mąki pszennej warmińskiej T 500 Młynomag
1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta ekstra
5 łyżek oleju
1 łyżeczka kakao
kilka kropli olejku rumowego
Dodatkowo :
szczypta soli do ubijania białek
olej do posmarowania foremki
mąka do oprószenia foremki
Przygotowanie :
Oddzielam żółtka od białek i umieszczam je w oddzielnych miskach. Zaczynam od ubicia białek ze szczyptą soli - na sztywną pianę - odstawiam tę miskę na bok. Następnie do żółtek wsypuję cukry i miksuję je razem kilkanaście sekund, by się połączyły. Dolewam maślankę, miksuję do połączenia (uwaga, pryska), po czym stopniowo dosypuję mąkę i proszek do pieczenia. Dolewam olej i olejek rumowy, miksuję wszystko do uzyskania gładkiego ciasta. Do ciasta przekładam ubitą pianę i delikatnie łączę wszystko mieszając łyżką. Następnie do miski po ubitej pianie przekładam połowę ciasta, dodaję do niej kakao i szczyptę proszku do pieczenia, delikatnie mieszam. Oba ciasta wykładam na przemian łyżką do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki, a potem wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2016/04/maslankowy-szybki-aciatek.html