Wykonanie
Gdy gotuję
mięsa na pasztet, zazwyczaj z
wywaru jaki wtedy zostaje robię solidny garnek
żurku. Bo jak się już ma taką bazę to naprawdę niewiele trzeba, by powstała pyszna zupa. Ostatnio mąż gotował żołądki indycze, również został po nich pachnący
wywar - dorzuciłam parę warzyw i w 20 minut zupa była gotowa. Delikatna, lekka i bardzo pachnąca, z
młodą marchewką,
czerwoną soczewicą, ziemniaczkami i
szczypiorkiem.
Składniki : na ok. 1 litra
wywaru po gotowaniu żołądków indyczych (z
zielem angielskim,
liściem laurowym,
majerankiem i
cebulą)ok. pół szklanki
czerwonej soczewicy3-4
młode marchewki2-3
ziemniaki2 łyżki
śmietany do zup i
sosówszczypioreksól,
pieprzPrzygotowanie :
Wywar podgrzewam (powinien być mocno esencjonalny) i wrzucam
soczewicę. Obrane
marchewki kroję na cienkie półplasterki,
ziemniaki na małe kawałki i również od razu wrzucam do garnka. Gotuję wszystko ok. 20 -25 minut -
soczewica powinna się w tym czasie rozpaść, a warzywa zmiękną. Dodaję
śmietanę (wcześniej hartuję ją z łyżką gorącego płynu z garnka), doprawiam do smaku. Wyłączam ogień i dodaję posiekany
szczypiorek.