Wykonanie
Pamiętacie nasz wielki worek
marchewki, który prezentowałyśmy na facebooku ?Za nami kotleciki z
marchewki, sok marchwiowy, pulpety z
marchewką, a dziś prezentujemy krem z
marchewki. Nie mogło przecież zabraknąć zupy.
SKŁADNIKI:6
marchewek3
ziemniaki2
cebule0,5
papryczki chilli200 g
śmietany 16%500 ml
bulionuliść laurowyziele angielskieolej do smażenia
sól,
pieprzWYKONANIE:W przygotowaniu kremu z
marchewki nie ma nic skomplikowanego. Postępujemy dokładnie tak samo jak przy poprzednich kremach.
Cebulkę smażymy na rozgrzanym
oleju, dodajemy do niej pokrojoną
marchewkę i jeszcze chwilę smażymy.Całość zalewamy
bulionem warzywnym, dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki i gotujemy aż warzywa zmiękną. Oczywiście wrzucamy
liść laurowy i
ziele angielskie. Kiedy
marchewka i
ziemniaki będą już miękkie wyciągamy
ziele angielski i
liść laurowy, dodajemy wtedy pokrojoną
papryczkę chilli. Nie przesadźcie, nasza wyszła baaardzo ostra! Pamiętajcie, żeby dokładnie umyć ręce! Jeszcze chwilę gotujemy. Wszytko razem blendujemy/miksujemy na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dolać
bulionu, albo przegotowanej gorącej
wody. Przyprawiamy do smaku
solą lub
pieprzem jeśli to konieczne, a na końcu dodajemy
śmietanę. Dokładnie mieszamy i gotowe.
Obiad podano!