Wykonanie
Pyszne i naprawdę szybkie danie. Zabrałam się za nie 40 minut temu, a teraz jestem już po obiedzie.
Składniki :400 g. polędwiczek z
kurczaka1
cebula5-6 łyżek ciemnego
sosu sojowego0,5 łyżeczki płynnego
miodu1 łyżka
oleju1/4 szklanki
wody2 pełne łyżki gęstej
śmietany 18% (do zup i
sosów)1 łyżeczka zimnego
masła3 pełne łyżki posiekanego
estragonuduża szczypta
majerankusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :
Mięso myję i osuszam. Przekładam je do miski. W miseczce mieszam
sos sojowy z
miodem i drobno posiekaną
cebulą, mieszanką zalewam
polędwiczki. Dodaję połowę posiekanego
estagonu, przykrywam miskę i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie rozgrzewam
olej na głębokiej patelni, wrzucam całą zawartość miski i przesmażam krótko - tyle by zamknąć
mięso i by
cebula lekko się zeszkliła. Wtedy dolewam
wodę, przykrywam patelnię i duszę 5 minut. Odkrywam patelnię, dodaję
majeranek, doprawiam wstępnie do smaku
solą i
pieprzem i duszę do momentu odparowania
wody. Dolewam zahartowaną
śmietanę (wcześniej mieszam ją z łyżką gorącego sosu z duszenia), dodaję pozostały
estragon. Duszę na bardzo małym ogniu (pod przykryciem) jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaję
masło, mieszam do jego rozpuszczenia i ostatecznie doprawiam Podaję z
makaronem.