Wykonanie
Kurki zebrane nie przeze mnie lecz wuja, który jest mistrzem w odnajdywaniu tych małych ślicznych żółciutkich
grzybków, których ja niestety nie dowidzę! Liście w lesie zlewają mi się z wszystkim co tam napotkam więc najbardziej lubię zielone polanki, na których widać łepki
grzybków z daleka...taką polankę znam i kocham zbierać z niej plony bo nikt jej chyba nie odwiedza :-)
przepis autorskiSkładniki:300g świeżych
kurek1 litr
wody4
ziemniakipęczek
młodej włoszczyzny1
cebula2 ząbki
czosnkusól,
pieprzłyżka
sosu sojowo grzybowego1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki2 łyżki
masła 82% tłuszczu + pół łyżki dodatkowo1/2 szklanki
śmietanki 18% do zup i
sosówpół pęczka
zielonego kopruPrzygotowanie:Roztopić
masło w dużym garnku, wrzucić
kurki i smażyć przez 10 minut mieszając.
Cebulę i
czosnek pokroić na drobną kostkę, podsmażyć na odrobinie pozostałego
masła.Pokroić w kostkę warzywa i
ziemniaki i ugotować z dodatkiem przypraw. Dodać
kurki,
ziemniaki i podprażoną
cebulkę z
czosnkiem. Gotować aż zmiękną
ziemniaki. Na koniec doprawić
sosem sojowo grzybowym, dodać
koper i zabielić
śmietanką.Smacznego!A oto nasza kotka :-) bez imienna...każdy woła do niej inaczej...Deizi, pnupus, czarnula, kicia...