ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka chałwowe. Ciastka maślane z pastą tahini

Ciasteczka chałwowe. Ciastka maślane z pastą tahini

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie chałwę i sezamki to te ciasteczka będą Wam bardzo smakować. To właśnie z myślą o nich kilka dni temu zrobiłam domową pastę tahini .
Lubię mieć w domu zachomikowane jakieś ciasteczka bo nigdy nie wiadomo kiedy ktoś znajomy wpadnie na kawę i pogaduchy. A dobrym pogaduchom, oprócz kawy, przydaje się coś słodkiego. Przechowuję je w metalowej puszce żeby nie traciły świeżości i ćwiczę silną wolę bo ciężko się im oprzeć. Te dzisiejsze ciasteczka chałwowe robi się równie szybko jak ciasteczka orzechowe i, niestety, równie szybko znikają.
czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia
składniki na ok. 40 sztuk ciastek śr.5 cm:
150 g miękkiego masła
150 g drobnego cukru - zwykłego albo trzcinowego
1/2 łyżeczki pasty waniliowe albo ziarenka z połowy laski wanilii
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
25 g śmietanki kremówki 30%
270 g mąki pszennej tortowej
Jak zrobić ciasteczka chałwowe?
Do miski włożyłam miękkie masło. Ucierałam je drewnianą pałką, razem z cukrem, aż masa nieco zbielała i nabrała puszystości. Dodałam pastę sezamową, pastę waniliową i śmietankę. Dalej ucierając dosypywałam stopniowo mąkę przesianą z cynamonem i solą. Następnie zagniotłam dość miękkie i plastyczne ciasto.
Urywałam nieduże kawałki ciasta i robiłam z nich w dłoniach kulki wielkości małych orzechów włoskich. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 4-5 cm od siebie. Każdą kulkę spłaszczyłam przyciskając ząbkami widelca.
Ciasteczka piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C aż były ładnie rumiane. Po upieczeniu ciastka są delikatne i miękkie więc gdy wyjęłam je z piekarnika pozwoliłam im ostygnąć na blasze i dopiero kiedy stężały przełożyłam na talerz.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2016/02/ciasteczka-chalwowe-ciastka-maslane-z-pasta-tahini.html