ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Już prawie grudzień, a za oknem ani grama śniegu. Za to w mojej kuchni...jest go naprawdę dużo! :) Dzisiaj zapraszam Was na śniegowe kule, ciastka, które rozpływają się w ustach, a ich cynamonowo - orzechowy zapach czuć w całym domu. Ciastka tak proste w wykonaniu, że większość czynności przy nich robiło moje trzyletnie dziecko:)
Przepis znaleziony na Moich Wypiekach, nieco zmieniony przeze mnie.
250 g masła
1/2 szklanki cukru (drobnego do wypieków lub pudru)
szczypta soli
1,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
cukier puder do obtoczenia (około 2 szklanki)
Masło miksujemy razem z cukrem, do momentu aż zrobi się puszyste i jasne. Dodajemy ekstrakt, sól, mąkę i cynamon i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy orzechy i jeszcze raz miksujemy.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, przekładamy na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Ciastka pieczemy przez 10-12 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę, jeszcze ciepłe ciastka obtaczamy w cukrze pudrze. Ja każde ciasto obtoczyłam oddzielnie, a następnie wszystko posypałam jeszcze raz cukrem pudrem i odstawiłam do ostygnięcia.
W zamkniętym pojemniku ciastka można przechowywać do 2 tygodni.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2014/11/sniegowe-kule.html