Wykonanie
Już prawie grudzień, a za oknem ani grama śniegu. Za to w mojej kuchni...jest go naprawdę dużo! :) Dzisiaj zapraszam Was na śniegowe kule,
ciastka, które rozpływają się w ustach, a ich
cynamonowo -
orzechowy zapach czuć w całym domu.
Ciastka tak proste w wykonaniu, że większość czynności przy nich robiło moje trzyletnie dziecko:)Przepis znaleziony na Moich Wypiekach, nieco zmieniony przeze mnie.250 g
masła1/2 szklanki
cukru (drobnego do wypieków lub pudru)szczypta
soli1,5 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki zmielonych
orzechów włoskichcukier puder do obtoczenia (około 2 szklanki)
Masło miksujemy razem z
cukrem, do momentu aż
zrobi się puszyste i jasne. Dodajemy ekstrakt,
sól,
mąkę i
cynamon i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy
orzechy i jeszcze raz miksujemy.Z masy formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego, przekładamy na blaszkę wysmarowaną
masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na 30 minut do lodówki.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Ciastka pieczemy przez 10-12 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę, jeszcze ciepłe
ciastka obtaczamy w cukrze pudrze. Ja każde ciasto obtoczyłam oddzielnie, a następnie wszystko posypałam jeszcze raz
cukrem pudrem i odstawiłam do ostygnięcia.W zamkniętym pojemniku
ciastka można przechowywać do 2 tygodni.Smacznego!