Wykonanie
Pokażę Wam jeden z moich sposobów na przygotowanie
bakłażanów, które uwielbiam - upieczone w plastrach, mocno przyprawione i pachnące. Przed pieczeniem marynowały się w pikantnej paście z dodatkiem
sosu sojowego - polecam Wam sos Kikkoman, który dystrybuuje Develey. Bardzo ten sos lubię i zachęcam i Was do wypróbowania.
Składniki :2-3
bakłażany3 łyżki
sosu sojowego, polecam sos Kikkoman od Develey1 łyżka słodkiej mielonej
papryki1 łyżka
czosnku granulowanego0,5 łyżeczki
solipieprz do smaku
zioła prowansalskie1 łyżka zimnego
masła w kawałkachDodatkowo :1 łyżka
oliwy do natłuszczenia papieruPrzygotowanie :Umyte i osuszone
bakłażany kroję wzdłuż na plastry grubości ok. 1 cm. Układam je płasko i posypuję
solą, zostawiam na 10 minut. Następnie przekładam plastry na sito i spłukuję
sól. Z
sosu sojowego,
papryki,
czosnku i
soli robię pastę i smaruję każdy plaster
bakłażana. Odstawiam je na 20 minut do zamarynowania. Blachę do pieczenia wykładam papierem, natłuszczam go
olejem i układam
bakłażany. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. (góra-dół) na ok. 30 minut, po czym posypuję plastry
ziołami prowansalskimi i kawałkami
masła. Piekę jeszcze 10 minut. Podaję z
sosem majonezowym.