ßßß Cookit - przepis na Zrazy wieprzowe (2)

Zrazy wieprzowe (2)

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Dziś chciałbym zaprezentować przepis na zrazy wieprzowe, autorstwa mojej dobrej koleżanki - Alicji =)
Zrazy zawijane (inaczej rolady), to bardzo popularna, tradycyjna potrawa mięsna. Przyrządza się je z mięsa wołowego lub wieprzowego, na Śląsku natomiast istnieje regionalna odmiana tego dania - są to rolady nadziewane słoniną i ogórkiem kiszonym.
Niezależnie którą wersje roladek wybierzecie, każda z nich będzie nieco pracochłonna, ale ich wspaniały smak wynagrodzi Wam każdą minutę spędzoną w kuchni.
Dziś prezentujemy Wam zrazy z szynki wieprzowej, nadziewane wędzonym boczkiem, ogórkiem kiszonym i cebulą. Z powodzeniem możecie je także wykonać z użyciem schabu, karkówki lub wołowiny, bo sama procedura przygotowania właściwie niczym się nie różni. Jeśli macie prawdziwy, robiony domowym sposobem smalec ze swojskiej świnki, to warto właśnie na nim przesmażyć zrazy, ponieważ zyskają wtedy lepszy smak.
Potrzebne będą:
- 10 plastrów szynki wieprzowej (lub innego wybranego mięsa) o grubości ok. 1 cm
- 10 cienkich plasterków boczku wędzonego
- 2-3 ogórki kiszone
- 2 cebule
- musztarda - najlepiej Dijon
- świeżo zmielony majeranek, sól, pieprz
- domowy smalec lub olej do smażenia
Sposób wykonania:
1) Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem na cienkie plasterki i z jednej strony posypujemy solą, pieprzem i majerankiem, a z drugiej smarujemy musztardą.
2) Cebulę i ogórki kiszone kroimy w paski.
3) Na posmarowanym musztardą mięsie układamy plaster boczku, kilka pasków ogórka i cebuli, a następnie zwijamy je w roladkę i spinamy wykałaczką.
4) Na patelni rozgrzewamy smalec lub olej i przesmażamy zrazy na patelni, na dużym ogniu, z obu stron, aż się dobrze zrumienią. Następnie przekładamy je do brytfanki lub rondla.
5) Na patelni rumienimy pozostałą z nadziewania zrazów pokrojoną cebulę, następnie zalewamy ją wodą i przelewamy całość do naczynia, do którego włożyliśmy zrazy. Pozwoli nam to uzyskać jeszcze lepszy smak zrazów.
6) Zrazy dusimy do miękkości, w razie potrzeby dodając w trakcie odrobinę wody, żeby się nie przypaliły.
Tak przygotowane zrazy podajemy z ziemniakami lub kluskami i innymi dodatkami.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2016/02/zrazy-wieprzowe-2.html